Odkrývání pedofilie v Německu skončilo. Kněží a vyšetřovatelé si nevěří

Berlín - Německá biskupská konference ukončila spolupráci s kriminalistou vyšetřujícím zneužívání nezletilých v katolické církvi. Zdůvodnila to podlomením vzájemné důvěry. Ředitel dolnosaského kriminologického institutu Christian Pfeiffer televizi ZDF řekl, že někteří lidé v církvi chtěli před zveřejněním kontrolovat výsledky jeho práce, což označil za nepřijatelné.

„Důvěra mezi ředitelem institutu a německými biskupy byla podlomena,“ řekl zmocněnec biskupské konference pro otázky zneužívání Stephan Ackermann. Důvěra je přitom „pro tak obsáhlý a citlivý projekt nezbytná“, dodal.

Biskupská konference oznámila, že dnes s vyšetřovatelem předčasně ukončila smlouvu a hodlá si pro práci najít někoho jiného. Pfeiffer měl za úkol prověřit sexuální zneužívání duchovními od roku 1945. Případy z 50. až 80. let minulého století začaly vyplouvat na povrch teprve v roce 2010.

Německá biskupská konference v prosinci oznámila, že nejméně 66 duchovních bylo obviněno ze stovek případů sexuálního zneužívání jen v letech 2000 až 2010.

Vydáno pod