Trajekt naboural do mola na Manhattanu

New York - Téměř 60 lidí se zranilo při nárazu trajektu do mola na Manhattanu v New Yorku. Dva lidé jsou v kritickém stavu, zranění hlavy jednoho z nich podle lékařů nedávají mnoho nadějí na přežití. K nehodě došlo před devátou ráno místního času, v té době bylo na palubě trajektu společnosti Seastreak 340 lidí. Příčina nehody není známa, spekuluje se o vysoké rychlosti plavidla.

Trajekt, který do jižní části Manhattanu připlul z New Jersey, tvrdě přirazil do mola číslo 11. Prudký náraz poslal řadu cestujících k zemi. Záchranáři vynesli zraněné z trajektu na nosítkách. Několik lidí převezli do nemocnice, zbytek byl ošetřen na palubě trajektu nebo v areálu přístavu. Počet zraněných se ustálil na 59 lidech. Nejvážněji zraněný cestující při nárazu spadl ze schodů.

Cestující Ellen Foranová:

„Připlouvali jsme do doku. Loď narazila do mola a my jen padali jeden přes druhého. Lidé byli hysteričtí, křičeli.“

Na místo nehody se osobně přijel podívat starosta New Yorku Michael Bloomberg. Loď patří společnosti Seastreak. Firma se k nehodě prozatím oficiálně nevyjádřila, nicméně sdělila, že její zástupci jsou v přístavu a zjišťují podrobnosti.

  • Zranění po nárazu trajektu do mola autor: Spencer Platt/Getty Images, zdroj: Isifa
  • Na Manhattanu narazil trajekt do mola autor: Spencer Platt/Getty Images, zdroj: Isifa

Na přídi lodi je po nárazu velká díra. Prozatím není známo, zda za nehodu může posádka, nebo technická závada. Pobřežní stráž provedla u kapitána a posádky testy na alkohol a drogy, alkohol byl již vyloučen, na konečné výsledky přítomnosti drog bude nutné počkat možná i několik týdnů. Svědkové, kteří kolizi viděli z mola, vypověděli, že připlouvající trajekt se nezvykle kymácel. Další hovořili o vysoké rychlosti, která znemožnila bezpečné zakotvení.

New York pamatuje podobných nehod už několik. V roce 2003 při jedné z nich zemřelo 11 lidí. Před dvěma lety havaroval trajekt kvůli technickým probůémům; přes 40 lidí se zranilo, z toho tři těžce.