Nejmodernější, ale poruchový: Dreamlinery v problémech

New York - Nejmodernější letoun současnosti Dreamliner měl další poruchu: před letem do japonského Tokia ohlásil problémy s brzdami. Jde už o třetí závadu stroje za poslední dva dny. V pondělí večer začalo jiné letadlo stejného typu hořet kvůli vadné elektrické instalaci, další den z jiného letounu uniklo několik desítek litrů paliva.

Série incidentů, které postihly dopravní letadlo Boeing 787 Dreamliner, jsou podle expertů důvodem k obavám o bezpečnost těchto strojů. Šéfové aerolinek, které mají tento stroj ve výbavě, ale doufají, že Boeing si s problémy poradí a odstraní je. Dreamliner není v komerčním provozu dlouho.

První problém se tento týden objevil v pondělí v Bostonu, když na palubě Dreamlineru začalo hořet, a to jen krátce poté, co vystoupili cestující a posádka. Příčinou byla exploze baterie. V úterý také v Bostonu byl zrušen spoj do Tokia, když z jiného stroje Dreamliner uniklo asi 150 litrů paliva. Obě letadla patří společnosti Japan Airlines. Třetí problém se týkal Dreamlineru další japonské letecké společnosti All Nippon Airways. Dopravce dnes zrušil jeden vnitrostátní spoj, neboť letadlo mělo problém s brzdami.

„Požár baterie je opravdu velmi vážný incident, zvlášť u lithium-iontové baterie,“ upozornil šéf konzultační společnosti G2 Solutions Michel Merluzeau. „My nevíme, co ten problém způsobilo, letadlo 787 je ale i tak velmi bezpečné,“ dodal. Dreamliner měl totiž problémy už během vývoje, což vedlo k tomu, že jej experti testovali v každé fázi velmi podrobně.

Katalogová cena letadel 787 Dreamliner je 207 milionů dolarů (asi čtyři miliardy Kč). Aerolinky ale zpravidla dostávají velké slevy, pokud si jich objednají víc. Dreamliner je v komerčním provozu od listopadu 2011 a do poloviny loňského prosince jich bylo zprovozněno 49. Nejvíc jich připadá na Japonsko, japonské aerolinky Japan Airlines a All Nippon Airways jich provozují 24. Dreamliner se měl podle původních plánů objevit v provozu už v roce 2008, kvůli problémům při vývoji a výrobě ale byl tento termín několikrát odložen. Boeing zatím prodal 848 letadel Dreamliner.

„Je to nové letadlo, takové problémy se stávají,“ poznamenal mluvčí indické státní letecké společnosti Air India G. Prasad Rao. Air India si u Boeingu objednala 27 letadel Dreamliner a v pondělí převzala šestý stroj. Žádné rušení objednávek neplánuje. „Nová letadla budou v zásadě vždy potřebovat doladit. My v současné době nemáme v úmyslu zakázku měnit nebo rušit,“ uvedl zástupce čínské letecké společnosti Hainan Airlines. Šéf katarské společnosti Qatar Airways Akbar Baker řekl, že s pěti letadly Dreamliner, která má jeho společnost nyní ve flotile, problémy nejsou.

Boeing oznámil, že má v Dreamliner i po mechanických incidentech z posledních dnů nadále velkou důvěru. Viceprezident společnosti Mike Sinnett řekl, že letadlo se chová podobně jako starší model 777, když byl nasazen do komerčního provozu. Tehdy musel Boeing prý také řadu věcí doladit až v prvním roce provozu.

Rozhovor s pilotem Ladislavem Kellerem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod