Denverský střelec se fotil s vražednými zbraněmi

Denver - James Holmes, který loni v červenci postřílel v kině v americkém Denveru 12 lidí a 58 jich zranil, se několik hodin předtím fotografoval se zbraněmi, které pak ke zločinu použil. Snímky dnes při předběžném soudním slyšení v Denveru prezentovala obžaloba. Holmesova obhajoba se na poslední chvíli vzdala možnosti předvolat své svědky. Při jednání zatím žádná ze stran nemluvila o možném motivu zločinu.

Předložené fotografie 25letý Holmes pořídil podle policie mobilním telefonem zhruba během šesti hodin před zločinem. Na jedné z nich se usmívá a drží hlaveň pistole. Na druhé vyplazuje jazyk. V obou případech má černé kontaktní čočky, kvůli nimž má mimořádně velké panenky, a na oranžovo nabarvené vlasy. Další snímek zachycuje zbraně a neprůstřelnou vestu na Holmesově posteli.

Soud má při nynějším předběžném slyšení rozhodnout, zda bude Holmes obžalován a zda začne vlastní proces. Poté, co obžaloba dnes skončila svou prezentaci, obhajoba poměrně překvapivě oznámila, že nebude předvolávat vlastní svědky. Soudce poté oznámil, že o dalším postupu rozhodne v pátek. Všeobecně se předpokládá, že obhajoba bude chtít přesvědčit soud, že Holmes je duševně chorý, a není tedy za svůj čin odpovědný. Obžaloba naopak zdůrazňuje, že Holmes svůj zločin dva měsíce připravoval.