Žádná stávka se nekoná, čínský týdeník vyjde normálně

Peking - Prestižní čínský týdeník Southern Weekly, jehož novoroční vydání se stalo terčem cenzorů, vyjde jako obvykle ve čtvrtek. Jeden z novinářů týdeníku dokonce prohlásil, že žádná stávka dokonce nikdy nebyla vyhlášena. Cenzura úvodníku vyvolala v Číně nebývalé demonstrace za svobodu slova a hovořilo se právě také o probíhající stávce zaměstnanců tohoto prestižního listu.

Southern Weekly vychází v jihočínské provincii Kuang-tung. V jeho novoročním čísle měl vyjít úvodník volající po politických reformách. Po zásahu cenzorů se ale změnil v oslavu vládnoucí komunistické strany. To vyvolalo rozsáhlou kampaň za svobodu vyjadřování a demonstrace stovek lidí před redakcí. Na sociálních sítích protest podporuje množství řadových uživatelů i celebrity, z nichž některé mají miliony stoupenců.

Šedesát novinářů Southern Weekly podalo stížnost na změny v článku, které byly podle nich učiněny na poslední chvíli a bez souhlasu oddělení, které má úvodníky na starosti. Někteří žurnalisté listu šli ještě dál, když vyzvali k rezignaci provinčního šéfa propagandy, kterého osobně ze změn v článku viní.