V Paříži našli tři zavražděné Kurdky

Paříž - Francouzská policie našla dnes v noci v Paříži tři zavražděné kurdské ženy. Jejich těla s prostřelenými hlavami ležela poblíž budovy Kurdského institutu v desátém pařížském obvodu. Motiv činu zatím není znám. Jedna z obětí byla údajně spoluzakládající členkou Strany kurdských pracujících (PKK), která vede v Turecku ozbrojený boj za nezávislý kurdský stát. Turecká vláda nedávno zahájila s PKK jednání o odzbrojení, která podle tureckých médií směřují ke zdárnému konci. Během téměř tří desetiletí konfliktu zahynulo přibližně 45 000 lidí.

Podle kurdských údajů byla jedna z obětí jedinou ženou mezi několika ještě žijícími zakládajícími členy PKK. V minulosti byla několik let ve vězení, v roce 1998 dostala ve Francii politický azyl.Podle agentury Firat, která má blízko k PKK, byla další obětí vraždy pařížská zástupkyně politického uskupení Národní kongres Kurdistánu se sídlem v Bruselu. Podle policejních zdrojů byly vraždy pravděpodobně politicky motivované a šlo v podstatě o popravu.

Místo masakru navštívil francouzský ministr vnitra Manuel Valls, jenž francouzské televizi řekl, že šlo „nepochybně o popravu“. Místopředseda turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje Hüseyin Çelik vyjádřil domněnku, že útok byl výsledkem nepřátelství uvnitř PKK.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Jakub Kajtman, všechny tři ženy byly v kancelářích kurdského institutu v době útoku samy. Pro vstup do budovy je třeba znát kód, lze proto předpokládat, že pustily své vrahy dovnitř samy. Podle některých spekulací mohla být za vraždou radikální skupina z Turecka, podle jiných mohlo jít o vyřizování účtů uvnitř kurdské komunity.

Ulice v okolí institutu je od rána uzavřená. Shromáždily se tu asi tři stovky skandujících Kurdů, u institutu to tak vypadalo jako na demonstraci. Dav skandoval hesla proti Turecku i jméno vězněného předáka kurdských separatistů Abdullaha Öcalana. „My všichni jsme PKK,“ volali manifestující. 

Turecká prokurdská parlamentní Strana míru a demokracie (BDP) útok ostře odsoudila. Vyzvala přitom k protestům. Spolupředsedové strany zároveň požadují po francouzské vládě řádné „vyšetření tohoto masakru tak, aby nezůstal prostor pro pochybnosti“. K protestům vyzvaly také kurdské organizace ve Francii.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan se obává, aby vraždy kurdských žen nenarušily mírové rozhovory Turecka s PKK. Vraždy odsoudil i turecký vicepremiér Bülent Arinç: „Odsuzuji takové zvěrstvo spáchané formou mimosoudní popravy.“

Kurdská komunita ve Francii čítá podle kurdských zdrojů více než 150 000 lidí, většinou pocházejících z Turecka. Tato populace je rozptýlena po celé Francii, nejvíc je ale soustředěna do Paříže a okolí.