Vyřizování účtů mafie skončilo čtyřmi zraněnými

Tel Aviv - V izraelském největším městě Tel Avivu vybuchl automobil. Podle serveru deníku Haarec bylo zraněno pět lidí. Policie se domnívá, že šlo o kriminální čin, ne o teroristický atentát. Cílem útoku byl podle prvního šetření člen klanu Alperonů. Tato rozvětvená rodina stála v roce 2004 za granátovým útokem na izraelského majitele kasina v centru Prahy. Najatý atentátník tehdy zranil 18 lidí.

„V Tel Avivu explodoval automobil. Jedná se zjevně o kriminální záležitost, o vyřizování účtů,“ řekl k incidentu policejní mluvčí Micky Rosenfeld. Bombu zřejmě odpálil motocyklista. Podle svědka vyskočily z auta těsně před výbuchem dvě osoby.

Dle policie měl být obětí Nisim Alperon, který v minulých 12 letech přežil už devět pokusů o zabití. O tom, že mohlo jít o další pokus Alperona zlikvidovat, informovala jako první izraelská televize. Právě on byl údajně před výbuchem v autě. Policie případ vyšetřuje a možnost, že šlo o teroristický čin, ještě zcela nevyloučila.

Po explozi zůstal na místě jeden zcela ohořelý a další poničený automobil. Autobus, který stál opodál a byl prázdný, má rozbitá okna. Záchranáři ošetřili raněné přímo na místě, šest osob utrpělo šok.

V roce 2000 byl zraněn a spolu s ním dalších pět lidí. Roku 2002 přemohl s pomocí ochranky najatého vraha, následujícího roku po něm vrazi stříleli dvakrát. V roce 2006 vybuchla nálož v jeho myčce aut, ale nikdo tehdy nebyl zraněn. Další pokusy přežil roku 2007 - jednou po něm někdo střílel, když seděl v kavárně na telavivském předměstí, podruhé přišli ozbrojenci do jeho domu, ale na místě se objevil také policista a pokus zmařil. Loni v červnu se ho někdo pokusil zabít při akci podobné té dnešní.  

V roce 2008 se protivníkům podařilo zabít Nisimova bratra Jaakova, když na severu Tel Avivu najel automobilem na nálož. Vracel se tehdy od soudu, který prodloužil vazbu jeho dvěma synům, vyšetřovaným za výhrůžky a vydírání. Jaakov Alperon byl považován za hlavu klanu a označován také jako Don Alperon.

S klanem Alperonů ma zkušenosti i Česko

Alperonové patří k izraelskému podsvětí a jejich síť tvoří nejméně šest gangů. Don Alperon a jeho bratři jsou v Izraeli tak známí, že byli zvaní i do televizí a jsou vděčným tématem parodií.

Při pražské akci zranil při granátovém útoku na rohu ulic Na Příkopě a Havířská 18 lidí. Hodil granát do pancéřovaného automobilu Jeep Grand Cherokee, v němž jel majitel kasina Assaf Abutbul a další tři muži. Granát se skutálel po kapotě, a tak jej Izraelec Jaakov Mošajlov kopl pod vůz. Mošajlovovi se podařilo uprchnout do Izraele, ale byl tam zatčen. Roku 2007 byl v ČR odsouzen k pěti letům vězení. V ČR byl případ šetřen jako vyřizování účtů mezi izraelským podsvětím. Rodina Abutbulů je napojena na Zeeva Rosensteina a jejich odpůrci jsou rody Abergilů a Alperonů. Několikrát se pokusily Rosensteina zavraždit a jsou za smrtí Felixe Abutbula.