Nemocná Helena dala jméno novému druhu létající žabky

Hanoj - Australští a vietnamští biologové objevili ve Vietnamu nový druh „létající žáby“. Živočich byl odhalen již v roce 2009, ale až nyní bylo s jistotou prokázáno, že se jedná o nový druh. Dostal název Helenina létavka (Rhacophorus helenae) - po matce vedoucí týmu expertů Jodi Rowleyové.

Podle Rowleyové šlo o překvapivý objev, protože byl učiněn uprostřed zemědělské oblasti necelých 100 kilometrů od Ho Či Minova Města, kterou denně křižuje množství rolníků s vodními buvoly. Nově registrovaná deseticentimetrová jasně zelená žába s bílým břichem unikala pozornosti biologů tím, že dokáže klouzat mezi vrcholky stromů 20 metrů nad zemí. Dolů slézá jen proto, aby se rozmnožovala v kalužích.

Létavky mají mezi prsty předních i zadních končetin neobyčejně rozšířené blány, s jejichž pomocí mohou plachtit vzduchem. Při skoku ze stromu na strom blány roztáhnou a bezpečně přistanou ve vzdálenosti několika metrů. Zahrnují více než 220 druhů, které žijí v jihovýchodní Asii a v Africe.

„Šli jsme po cestě a najednou jsme na jejím okraji viděli sedět na kmeni tuto velkou zelenou létající žábu,“ uvedla Rowleyová podle deníku Daily Telegraph. „Dříve jsem přitom vždy musela prolézat rozeklané hory, zdolávat vodopády a prodírat se hustým, trnitým porostem, abych objevila zatím neznámý druh žáby,“ dodala. Matka Rowleyové trpí rakovinou vaječníků a byla prý nadšena, že její jméno dostal nový druh žáby. „Chtěla jsem jí ukázat, jak moc si vážím všeho, co pro mě udělala,“ vysvětlila vědkyně svou volbu.