Obamův plán proti zbraním bude ještě tvrdší, než se čekalo

Washington - Americký viceprezident Joe Biden do úterý předá Baracku Obamovi doporučení, jak předcházet střeleckým masakrům. Mezi návrhy budou podle Bidena pravděpodobně všeobecné prověrky zázemí zájemců o zbraně a zákaz prodeje velkokapacitních zásobníků na munici.

Kvůli masakrům zvažuje Bílý dům mnohem radikálnější omezení dostupnosti zbraní než jen obnovení zákazu prodeje útočných pušek a vysokokapacitních zásobníků. V úvahu prý kromě všeobecných prověrek připadá také kontrola pohybu a prodeje zbraní skrze celostátní databázi, zpřísnění psychotestů a postihy za nošení zbraní v blízkosti škol nebo poskytování zbraní nezletilcům.

Ačkoli se Bílý dům k těmto spekulacím nevyjádřil, šéf vlivné Národní asociace držitelů zbraní (NRA) David Keene kritizoval Bidena a Obamu za to, že z plánu na omezení zbraní učinili politický projekt. Keene se s Bidenem sešel dnes, podle portálu usatoday.com ale oba činitelé shodu nenašli.

Wayne La Pierre, Národní střelecká asociace:

„Špatného člověka se zbraní zastaví jedině dobrý člověk se zbraní.“

I na filmové střílečky možná dojde…

Otázkám ohledně střelných zbraní čelí i Hollywood. Po každém masakru vyplouvají otázky, jestli se na plátnech kin nestřílí až moc. Spoutat Hollywood, nebo ho aspoň přimět spolupracovat, ale bude pro Bidena velmi těžké. Čelí jedné z nejsilnějších lobby v Americe, navíc tvůrci filmů se budou jen těžko vzdávat zisků, když jim násilí vydělává.

Někteří v Hollywoodu ale aspoň využili svých známých tváří v kampani proti násilí – žádají vládu, aby dostupnost zbraní omezila.

Obama po masakru na základní škole v Newtownu v americkém státě Connecticut, kde střelec v prosinci zabil 20 dětí a šest dospělých, pověřil Bidena, aby vypracoval strategii, jak by bylo možné podobným útokům kvůli snadné dostupnosti zbraní předcházet. K prosazení potřebných změn je ale nutná spolupráce s NRA, která trvá na ústavním právu nosit a obstarávat si zbraně.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)