Americké úřady si posvítí na poruchy dreamlineru

Washington - Americkým regulačním úřadům došla trpělivost a chystají se prověřit letouny Dreamliner. Posádky strojů tohoto typu totiž zaznamenaly v posledních dnech řadu závad, naposledy únik oleje z levého motoru na japonském vnitrostátním letu. Výrobcem letadel je společnost Boeing, která tvrdí, že podobné problémy jsou u nových letadel normální.

Měl to být superligový letoun, spotřebovává méně paliva a díky uhlíkovým vláknům, které nahradily kovy, je lehké. Jenže teď reputace nejnovějšího stroje od amerického Boeingu uvadá. Americký Federální úřad pro letectví se chystá důkladně prověřit pohonnou jednotku dreamlinerů a způsob napájení. Zaměří se na kontrolu elektrických rozvodů. 

Dreamliner totiž v poslední době vstoupil do povědomí lidí jako vysoce poruchový stroj. Japonské aerolinky stihly během jediného dne zaznamenat hned dvě závady – na letu z Tokia prasklo čelní sklo v kokpitu, později mu unikl olej z levého motoru. Na jiném vnitrostátním letu tento týden selhávaly brzdy. A problémy měl letoun i v americkém Bostonu. V pondělí mu explodovala baterie, o den později uniklo 150 litrů paliva. Vážný problém to ale podle odborníků být nemusí. 

Dreamliner spoléhá víc než jakékoliv jiné moderní dopravní letadlo na elektrické signály, které pohánění prakticky vše, co letadlo dělá. Je zároveň prvním letadlem Boeing, které používá nabíjecí lithium-iontové baterie. V provozu je zatím 49 letadel Dreamliner, mají ho dvě japonské aerolinky a také aerolinky z Indie či Kataru. Na dalších 800 letadel má Boeing objednávky.

Závady se musí vychytat

„Každé nové letadlo, úplně nový typ, jako je dreamliner, se potýká s různými závadami do té doby, než se to, jak se říká, vychytá. A všechno se dotáhne k dokonalosti. Těmto problémům se nevyhne žádné větší dopravní letadlo, včetně Airbusu 380,“ tvrdí bývalý pilot a odborník na letecké nehody Ladislav Keller. 

Kvůli problémům s trhlinami na křídlech musela společnost Airbus stáhnout z letů tři sta osmdesátek hned několik desítek. Závady ale odstranila. Teď čeká něco podobného nejspíš i moderní dreamlinery.