Potvrzeno: Tři Poláci se otrávili alkoholem z Česka

Varšava - Smrt tří lidí, kteří se během vánočních svátků otrávili v jihopolských Golkowicích, způsobil pančovaný alkohol z Česka. Podle polské regionální rozhlasové stanice Radio90 to potvrdila pitva a laboratorní rozbory. Polská policie českou stopu sledovala od začátku, v domě obětí se totiž našly prázdné láhve s českými etiketami, včetně jedné s etiketou Vodka Helsinki. Před tímto konkrétním alkoholem už dříve varovaly české úřady, protože se ukázalo, že obsah láhví je toxický.

Případ z Golkowic byl jednou z řady nedávných tragédií, v nichž hrál roli metanol. Koncem prosince kvůli otrávenému alkoholu zemřela v Polsku nejméně desítka lidí, pět z nich v severopolském Stargardu. V Golkowicích, obci těsně u hranic s ČR, zemřeli těsně po Štědrém dnu tři členové jedné rodiny: 79letá matka, její 57letá dcera a 52letý syn.

Polsko kvůli české metanolové aféře v září zakázalo dovoz alkoholu z Česka. Prokázalo se však, že láhve s otrávenou lihovinou, které polská policie při kontrolách objevila, byly ze sousední země dovezeny individuálně, proto polské úřady 9. října obchodníkům dovoz opět povolily.

Krátce po Novém roce podlehl podezřelému alkoholu padesátník v Rzeszowě. Týden po Silvestru musela být v Jastrzębiu hospitalizována žena, která nejspíše pila český alkohol, soudě podle nálepky na jedné z láhví. Stav pacientky, mezitím svěřené do péče specialistů na otravy v Sosnowci, je vážný. V Olsztynu ve středu zemřel sedmapadesátiletý muž, o jehož život lékaři dva dny marně zápasili. Policie zjišťuje, odkud pocházel alkohol, kterým se muž otrávil.

Ze statistik vyplývá, že ročně v Polsku dochází ke stovkám až tisícům otrav alkoholem. Jen ve Varšavě jich od září do prosince bylo 117. „V 16 z těchto případů figuruje tzv. česká stopa, tedy je podezření, že otravy mohl způsobit alkohol z Čech,“ uvedl toxikologický expert Piotr Burda. Na český alkohol dosud v Polsku doplatila životem desítka lidí.

Podle listu Rzeczpospolita zemi zalila vlna pančovaného alkoholu, který je dostupný „jako minerálka“. „Během posledních tří měsíců se alkoholem neznámého původu otrávilo až 120 lidí,“ napsal deník a dodal, že naštěstí se většinu otrávených podařilo zachránit. „Část otrav jde na vrub alkoholu vyrobeného z průmyslového lihu, a to i z náplní do ostřikovačů. Velmi často se prodává jako vodka na bazarech a tržištích,“ poznamenal list.