V Mali výjimečný stav, Francie zahájila vojenskou intervenci

Bamako - Francouzské síly zahájily vojenskou intervenci v Mali. Ta má tamní vládě pomoci zastavit postup islamistů, kteří ovládají sever země a v minulých dnech postoupili dál na jih. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda potrvají vojenské operace nezbytně nutnou dobu, ale v rámci stanoveném rezolucí OSN. Bývalá francouzská kolonie Mali předtím Paříž požádala o vojenskou pomoc. Okamžité vyslání jednotek do Mali schválily i státy západní Afriky, prezident Mali dnes také kvůli postupu rebelů vyhlásil výjimečný stav.

„Francouzští vojáci dorazili dnes odpoledne na pomoc maliským jednotkám v boji proti teroristickým silám,“ prohlásil Hollande. „Stojíme před zjevnou agresí, která ohrožuje existenci Mali. To je pro Francii nepřijatelné.“

François Hollande:

„Mali čelí agresi, za níž stojí teroristické složky pocházející ze severu, brutalitě a fanatismu, kterého si je celý svět vědom. Samotná existence tohoto přátelského státu a bezpečnost jeho obyvatel je podlamována. Proto jsme odpověděli na žádost prezidenta Mali o pomoc.“

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius uvedl, že islamisté chtěli ovládnout celé Mali a „ustavit teroristický stát“. Kdyby Mali padlo do jejich rukou, znamenalo by to ohrožení i pro Evropu, sdělil Fabius, podle nějž francouzské letectvo dnes v Mali provedlo nálety.

V Mali byl vyhlášen výjimečný stav

Prozatímní maliský prezident Dioncounda Traoré na celém území státu vyhlásil výjimečný stav. Ve večerním projevu sdělil, že situace na frontě „je celkově pod kontrolou“, a apeloval na národ, aby semkl kolem armády.

Rada bezpečnosti OSN v prosinci sice schválila vyslání mezinárodní mírové mise do Mali, s jejím rozmístěním se ale počítalo až na podzim. Vzhledem k vývoji situace v Mali RB OSN ve čtvrtek vyzvala k urychlenému vyslání mezinárodních jednotek do této země. Okamžité vyslání jednotek do Mali dnes schválil 15členný hospodářský blok západoafrických států ECOWAS.

Francie zapojila své vojáky do operace v Mali (zdroj: ČT24)

Velká Británie uvedla, že francouzské rozhodnutí o intervenci v Mali podporuje. Podle mluvčího britské diplomacie jde o „politickou podporu“. Bílý dům oznámil, že pokud jde o zastavení islamistů v Mali, je s francouzskými cíli zajedno. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle sdělil, že Paříž o zásahu v Africe Berlín informovala v předstihu. Německo a Francie vyzvaly své občany v Mali, jejichž přítomnost zde není nezbytně nutná, aby ze země odjeli.

V centrální části Mali se stupňují boje mezi armádou a islamistickou skupinou Ansar Dine, napojenou na al-Káidu. Ve čtvrtek tato skupina obsadila další město Konna a armáda dnes zahájila protiofenzivu, aby ho získala zpět. Podle svědků přistála ve čtvrtek v centrálním maliském městě Sévaré vojenská letadla a vrtulníky s vojáky a zbraněmi ze zahraničí.

Islamisté už od loňska ovládají sever Mali. Skupiny Ansar Dine, Mujao a severoafrická větev al-Káidy využily neúspěšného vojenského puče. Zabrané území představuje asi dvě třetiny celkové rozlohy země a panují obavy, že rebelové pouštní oblast zhruba o rozloze Francie využijí k útokům v zahraničí.