Růžové taxi: Pro Indky symbol bezpečnosti

Gurgaon - Policie na severu Indie připravila speciální taxislužbu, kterou smí využívat jen ženy. Snaží se tak zvýšit jejich bezpečnost po nedávném brutálním znásilnění a zbití tamní studentky. Zájem o novinku je zatím velký.

V severoindickém státě Harijána jsou speciálně pro ženy určeny růžové taxíky, ve kterých by se jim nemělo nic stát. Řídit je sice bude muž, ale žádný do nich nesmí nastoupit jako pasažér. 

Anil Kumar, dopravní inspektor v Gurgaonu

„Spustili jsme tento program pro bezpečnost žen. Ty jsou tu často týrány a po setmění sexuálně obtěžovány, když cestují hromadnou dopravou. Ale teď budou mít oddělené vozy, jen pro ženy.“ 

Indky mají v tuto chvíli k dispozici už 22 prověřených taxíků. Všichni jejich řidiči se museli zaregistrovat u policie a předložit své osobní doklady. Kdyby chtěl ženu některý z nich obtěžovat, nebude problém ho najít. A policie slíbila, že takové případy nebude brát na lehkou váhu. „Pokud by pasažérku řidič obtěžoval, může zavolat na číslo 100 a podat stížnost,“ potvrdil řidič Amit Kumar. 

Taxi pro ženy
Zdroj: ČT24

Bezpečnějšího cestování se Indky na severu dočkaly po masových protestech, které provázely smrt studentky medicíny. Tu napadla šestice opilých mužů v polovině prosince v autobuse a brutálně ji znásilnili a zbili. Dívka pak svým zraněním v singapurské nemocnici podlehla. Její případ vyvolal reakce po celém světě a Indky se radují, že se jejich bezpečnost konečně řeší. 

„Je to výborná služba. Usnadňuje život ženám, které přijíždějí odjinud a které nemají vlastní auta,“ prohlásila cestující Ritu Singhová. Některé Indky ale mají ze služby přece jen obavy. Bojí se, zda jim muži taxikáři v jejich požadavcích na cestu skutečně vyhoví. Řada z nich je totiž ze strany mužů zvyklá spíše na nerovnocenné jednání.

Růžové taxi pro ženy (zdroj: ČT24)