Souboj šlechtice s provokatérem – tak vidí české volby svět

Praha – Ve druhém kole českých prezidentských voleb se střetnou dva proevropští kandidáti. V reakci na výsledky prvního kola to vesměs připomínají zahraniční média, která jinak zdůrazňují odlišnosti obou postupujících. Češi svým výběrem Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podpořili proevropštější politiku, napsal americký ekonomický deník The Wall Street Journal a připomněl, že oba muži přislíbili usilovat o další evropskou integraci, což by znamenalo výrazný posun po Václavu Klausovi, který často káral Brusel za to, že si přivlastňuje pravomoci, které podle něj mají mít členské státy.

List napsal, že i přes rostoucí hněv nad korupčními skandály vládnoucí elity a přes rozhořčení nad rozsáhlou amnestií Václava Klause si protiestablishmentoví kandidáti nevedli tak dobře, jak se předpovídalo. A všiml si i toho, že Zeman a Schwarzenberg neztráceli čas a hned na sebe zaútočili.

BBC:

Miloš Zeman hodně pije a kouří, je známý tím, že vtipně shazuje politické soupeře. Karel Schwarzenberg má šlechtický titul, je mu 75 let, ale je bláznivě populární mezi mladými městskými voliči a měl úzké vazby na Václava Havla, hodnotí české volby BBC

Deník The New York Times píše, že charismatický bývalý premiér Miloš Zeman je vtipným lidovým mužem, který bude podle analytiků středolevicovým prezidentem. Na druhé straně připomíná, že Karel Schwarzenberg je jako ministr zahraničí na mezinárodní scéně široce obdivován a byl blízkým přítelem bývalého prezidenta Václava Havla.

New York Times o české prezidentské volbě
Zdroj: ČT24

Také francouzská rozhlasová stanice RFI uvádí, že výsledky znamenají konec desetiletí velmi euroskeptického Václava Klause. Kromě svých jasně proevropských postojů, jsou Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg známi barvitým a přímočarým vyjadřováním, ale jinak se liší snad ve všem. Zeman je žoviální muž s ironickým úsměvem, bývalý komunista, který se stal sociálním demokratem a premiérem, navíc je často označován za populistu. Aristokratu Schwarzenbergovi jeho spoluobčané říkají „kníže“, je zarytým antikomunistou a za komunismu se podílel na financování české opozice, dodala RFI.

Outsider má šanci na prezidentský úřad, hodnotili Schwarzenbergův úspěch Němci

„Outsider“ Karel Schwarzenberg se svým postupem do druhého kola prezidentských voleb v Česku postaral o překvapení a má dobré šance na vítězství, soudí německý a rakouský tisk. Deník Wiener Zeitung označil úspěch ministra zahraničí za „skvostný comeback“. Německé a rakouské deníky navíc dávají Schwarzenbergovi dobré naděje i pro druhé kolo.

Druhé kolo voleb, v němž se Schwarzenberg střetne s Milošem Zemanem, vidí německojazyčné listy jako plebiscit o dvou zcela odlišných pohledech na svět, jako měření levice s pravicí, ale také jako souboj šlechtice s provokatérem.

Kurier, rakouský bulvární deník:

„Vývoj dění je teď každopádně na jeho straně. Mnoho lidí přepokládá, že při rozhodujícím hlasování za dva týdny bude mít Schwarzenberg navrch. V této volbě osobnosti boduje emocemi, srdcem a humorem,“ hodnotí Kurier „Fenomén Schwarzenberg“.

Vídeňský list připomíná, že Schwarzenberg byl v nedávné minulosti nejoblíbenějším politikem v Česku, jeho popularita ale výrazně opadla kvůli liberální reformní politice jeho strany TOP 09 v české vládě. „Jen několik dní před volbami začal v průzkumech zase stoupat nahoru a teď je překvapení dokonáno: Schwarzenberg je ve druhém kole,“ píše Wiener Zeitung, podle něhož je ministr zahraničí v současnosti u Čechů „in“, což podle deníku dokládá i to, že na svou podporu získal řadu známých umělců a bodoval u mladých lidí, ačkoli sám oslavil už 75. narozeniny.

Kurier o české prezidentské volbě
Zdroj: ČT24

Pro berlínský TAZ představuje ministr zahraničí svět humanistických ideálů, „které se z české politiky už prakticky vytratily“. Zeman naproti tomu vystupuje nenuceně a lidově, nikdy si neodpustí bonmot, i kdyby to mělo být za cenu pravdivosti, a ví, jak s pomocí ostrého vtipu a rétorického nadání dosáhnout účinku, charakterizuje list naopak expremiéra, kterého označuje za „architekta politického kartelu velkých stran“.

Český šlechtic ohromil, je titulek Die Weltu, který ministra zahraničí označuje za překvapivého vítěze, díky „brilantnímu závěrečnému sprintu v předvolební kampani.“ Jeho soupeře Zemana zase hodnotí jako „rétoricky nadaného chytrého analytika se zálibou ve bonmotech a ostrých nápojích, kterému desetiletá přestávka v politice prospěla.“

Povolební den a kampaň kandidátů pohledem Událostí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod