Homosexuální sňatky: V Paříži PROTI, ve Vatikánu PRO

Paříž/ Vatikán – Desetitisíce lidí v Paříži demonstrovaly proti záměru francouzské vlády legalizovat sňatky homosexuálů. Ze tří míst ve francouzském hlavním městě šly tři průvody, jejichž cílem byla Martova pole u Eiffelovy věže. „Vše se rodí z jednoho muže a jedné ženy“, „Homosexuální sňatek: zákon připravuje dítě o matku či otce“, „Základem rodiny je žena a muž“ zněla některá hesla demonstrantů. Zatímco v Paříži nechtějí homosexuální sňatky, ve Vatikánu se členky hnutí Femen svlékly na protest proti odmítavému postoji katolické církve vůči sňatkům homosexuálů.

Čtyři do půl těla svlečené členky hnutí Femen se svlékly během papežovy modlitby na náměstí svatého Petra ve Vatikánu. Papeže incident nevyvedl z rovnováhy. Policie dívky zadržela. 

Aktivistky měly na odhalených zádech napsáno In Gay We Trust (Věříme v homosexuály) - v narážce na heslo na americké měně In God We Trust (Věříme v Boha) - a Shut Up (Mlč). „Dnes jsme zde, abychom protestovaly proti homofobii,“ řekla jedna z protestujících Ina Ševčenková. 

Původně ukrajinské hnutí Femen začalo bojem za práva žen a Ševčenková je jeho hlavní postavou. Ševčenková odjela z Ukrajiny koncem léta do Francie. Nyní s kolegyněmi organizuje protesty i v dalších zemích. Loni v září založila podle AFP v Paříži první „výcvikové středisko nového feminismu“. Zaměřuje se nejen na práva žen, ale také na další oblasti. 

Paříž nechce sňatky homosexuálů 

Statisíce lidí v Paříži demonstrovaly proti záměru francouzské levicové vlády legalizovat sňatky homosexuálů. Ze tří míst ve francouzském hlavním městě vyrazily na výzvu opoziční pravice a katolické církve tři průvody, které se sešly na Martových polích u Eiffelovy věže. 

„Vše se rodí z jednoho muže a jedné ženy“, „Homosexuální sňatek: zákon připravuje dítě o matku či otce“, „Základem rodiny je žena a muž“ zněla některá hesla demonstrantů. Ti byli všech generací a často v rodinách.

„Parlament se rozhodl změnit smysl slova svatba. To je pro národ velmi násilná změna,“ prohlásil arcibiskup z města Lyon Philippe Barbarin. V jednom průvodu pochodoval generální tajemník hlavní pravicové opoziční strany, Svazu pro lidové hnutí (UMP), François Copé. V průvodu byl i pařížský arcibiskup a hlava katolické církve ve Francii André Vingt-Trois.  

Podle pořadatelů protestu jejich výzvu v ulicích metropole podpořilo 800 tisíc lidí, kteří se sjeli z celé země. Podle policie bylo účastníků 340 tisíc. Při prvních podobných protestech v Paříži a v dalších městech v polovině listopadu 2012 se sešlo asi 100 tisíc osob. 

Pro sňatky homosexuálů je podle průzkumů 56 procent Francouzů, zatímco možnost, aby mohli adoptovat děti, víc než 55 procent odmítá. 

Socialistický prezident François Hollande při loňské volební kampani slíbil zavést sňatky homosexuálů a umožnit jim mezi jiným adoptovat děti. Parlament začne příslušný zákon projednávat 29. ledna. 

Ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová potvrdila, že vláda bude povolení homosexuálních sňatků prosazovat, ať bude dnešní demonstrace jakkoli velká. Vyloučila také referendum, které požaduje 115 poslanců Národního shromáždění. 

Reportáž o pařížských protestech (zdroj: ČT24)