Italové si připomněli ztroskotání Costy Concordie

Giglio - Loňské ztroskotání italské luxusní lodi Costa Concordia si připomněli příbuzní 32 obětí a někteří pasažéři při sérii vzpomínkových obřadů. Na ostrově Giglio v Toskánsku byly odhaleny památníky a konala se mše na počest obětí.

Nejdříve byl dnes do moře vrácen kus útesu, do kterého loď narazila a po kterém v trupu zůstal sedmdesátimetrový otvor. Kámen byl dosud zaražen do trupu Costy Concordie. Jeřáb ho na remorkéru zvedl a spustil zpět na dno moře s pamětní deskou připevněnou na jeho povrchu.

Poté pozůstalí obětí, kteří ceremonii sledovali z další lodi, vhodili do moře květiny. Následovalo odhalení památníku na souši, mše na počest obětí a členů posádky, kteří cestujícím po ztroskotání pomáhali. Přesně v okamžik nárazu, tedy dnes ve 21:34 SEČ, se bude držet minuta ticha. Na palubě výletní lodi, která loni 13. ledna narazila na útes, bylo 4 200 pasažérů a členů posádky.

Kapitán lodi obvinění dosud odmítá

V souvislosti s havárií byl z mnohonásobného zabití z nedbalosti obviněn kapitán lodi Francesco Schettino. Obvinění popírá a dnes v rozhovoru s italskou stanicí RAI svůj postup opět hájil a řekl, že „sdílí bolest obětí a jejich rodin“.

Podle šéfa italské civilní ochrany Franca Gabrielliho bude vrak vyproštěn nejpozději v září. Původně italské úřady počítaly s tím, že loď vyzvednou začátkem letošního roku. Podle Gabrielliho se také náklady na záchrannou operaci zvýší z původně odhadovaných 300 milionů eur na 400 milionů (10,3 miliardy korun).

Manažer projektu odstranění vraku Sergio Girotto:

„Na konstrukce kolem vraku jsme už použili 30 tisíc tun oceli. Jen pro představu - Eiffelova věž váží jen 7 tisíc tun.“

Vzpomínka na oběti havárie lodi Costa Concordia (zdroj: ČT24)