Rusové se bouřili proti zákazu adopcí do USA

Moskva - Dvacet tisíc lidí demonstrovalo v Moskvě proti zákonu, který od začátku letošního roku zakazuje adopci malých Rusů obyvateli Spojených států. Kritici obviňují prezidenta Vladimira Putina z toho, že zatahuje děti do sporu mezi oběma zeměmi. Někteří z demonstrantů si do úst na protest vložili dudlíky.

Nesouhlas se zákonem vyšly do moskevských ulic vyjádřit tisíce lidí, informace o jejich počtu se ale podobně jako u jiných ruských demonstrací zásadně liší - podle policie šlo o 7 000 až 9 500 lidí, zatímco podle opozičních předáků přišlo nejméně 30 000 a možná až 50 000 účastníků. Západní agentury odhadly počet demonstrantů na více než 20 000.

Demonstrace se vedle zástupců opozice zúčastnili i obyčejní Rusové, jedním z hlavních hesel demonstrace bylo „ruce pryč od dětí“.  Protest ale nabyl i politického rozměru, vedle zrušení zákona požadovali demonstranti „Rusko bez Putina“. Portréty několika zákonodárců, kteří zákaz adopcí prosadili, vhodili do smetí. „Poslance do sirotčince, Putina do domova důchodců!“ stálo na jednom z transparentů.

Zákon jako odveta za americké sankce

Rodiče ani sourozence nemá zhruba 300 tisíc dětí umístěných v ruských dětských domovech. Drtivá většina z nich na adopci čeká marně. Jen loni bylo adoptováno jedenáct tisíc dětí, každé třetí přitom našlo novou rodinu v zahraničí, především ve Spojených státech. Ovšem nový zákon, který je ochránci lidských práv označován za Herodesův, od začátku letošního roku takovou adopci zakázal, prezident Vladimir Putin podepsal kontroverzní zákon v prosinci.

Američané si přitom osvojují ruské děti už dlouhá léta, ale až nyní Moskva tento proces zakázala. Má jít o odpověď na nový americký zákon, který zavádí sankce proti Rusům potlačujícím lidská práva. Mezi Kremlem a Bílým domem tak panuje silné napětí. „Ano, je to jakýsi krok ke studené válce, ale jinak jsme nemohli postupovat,“ říká bývalý premiér SSSR Nikolaj Ryžkov. A proto se k 965 dětem, které loni do USA odjely, v letošním roce už žádné nepřipojí. „Z dětí se staly rukojmí,“ míní dětská psycholožka Ljudmila Petranovská.

Menší opoziční shromáždění se dnes konala i v dalších městech jako v Petrohradu, Jaroslavli, Tomsku, Jekatěrinburgu či Barnaulu.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)