Zahraniční tisk: Češi budou vybírat mezi zkušeností a starobylostí

Moskva – Zatímco slovenský tisk si všímá toho, že si rozhněval jednoho z postupujících kandidátů v českých prezidentských volbách, ruský deník Kommersant píše, že Češi budou ve druhém kole vybírat mezi zkušeností a starobylostí. Mnoho zahraničních médií popisuje druhé kolo voleb jako boj dvou odlišných politických proudů. Volby v Česku také podle cizích novinářů znamenají konec Klausova euroskepticismu.

Nejen jako na souboj plebejce a šlechtice, ale i jako na duel politika podezíraného z proruských postojů s kritikem Kremlu se dívají ruské noviny na nadcházející souboj Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga o Pražský hrad. „Češi si vyberou mezi zkušeností a starobylostí,“ napsal list Kommersant. Upozorňuje přitom na prohru favorizovaného Jana Fischera, jehož volební výsledek označil deník za fiasko. 

Kommersant se pustil také do stručné charakteristiky obou kandidátů, kromě Zemanovy politické minulosti také zmiňuje: „Zeman je znám velkou láskou k cigaretám a becherovce, šťavnatým, ale hrubozrnným humorem a nevraživostí k novinářům.“ Schwarzenberg je podle deníku „výhonek starého rakouského knížecího rodu“. Znám je i „proevropským postojem a tvrdou kritikou autoritářského vládnutí“, a to i na adresu ruského vedení. Ač je mu 75 let, u mládeže je populární. 

Za „malou senzaci“ považuje první kolo i Moskovskij komsomolec. „Favorit neprošel do druhého kola, ale šanci zvítězit má pětasedmdesátiletý šlechtic,“ zdůraznil a podotkl, že u Čechů žijících v Rusku to dopadlo vyrovnaně: v Moskvě většinu hlasů získal Schwarzenberg, v Petrohradu však vyhrál Zeman. „Čechy ke Schwarzenbergovi vábí nostalgie po starých dobrých časech, kdy jim vládl rakouský císař,“ myslí si komentátor. 

List Berliner Zeitung si myslí, že ani Miloš Zeman, ani Karel Schwarzenberg nejsou politici, kteří by byli rovnocennými nástupci Havla a Klause: „Oba kandidáti, Zeman i Schwarzenberg, nejsou žádnými politiky obrácenými do budoucnosti a nepředstavují ani symbolicky nutnou změnu české politiky. Zeman i Schwarzenberg jsou něčím jako pozůstatky 90. let minulého století.“ 

List si proto klade otázku, jak je možné, že se za posledních 20 let nevyprofilovala v Česku taková osobnost, které by velká většina obyvatelstva s důvěrou svěřila vedení země. 

Berlínský Der Tagesspiegel v druhém kole prezidentského klání očekává souboj ideologií. „Zeman je upřednostňovaným kandidátem dosluhujícího prezidenta Václava Klause, Schwarzenberg se zase hlásí k dědictví nedávno zemřelého Václava Havla,“ připomíná Der Tagesspiegel.

Slovenský tisk si rozhněval prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Po prvním kole odmítl prý dát rozhovor slovenským médiím. Důvodem je komentář v deníku SME, který jej označil za nejhoršího možného kandidáta a přirovnal jeho vládnutí k autoritářskému expremiérovi Vladimíru Mečiarovi. 

Zeman se proti tomu ohradil v Prezidentské superdebatě na ČT24: „Budu mluvit o nejhloupějším faulu, a to byl podle mého názoru článek slovenského deníku SME, pobočky Mladé fronty v Bratislavě, který mě označil za Mečiarova stoupence, přičemž ve skutečnosti jsem byl téměř jediný český politik, který v době, kdy Mečiar na Slovensku vládl, Vladimíra Mečiara kritizoval. Vzal jsem to s humorem, protože jsem se domníval, že je to pomsta za moji kritiku popradského piva.“ 

A hněv dopadl i na jiná média než na SME. Zeman odmítl rozhovor i pro zpravodajskou stanici TA3. 

Deník Pravda:

„Čeští voliči si sotva mohli přát dramatičtější druhé kolo prezidentských voleb. V něm se utkají nejen dvě silné osobnosti, ale i symboly dvou různých proudů nedávných českých dějin.“

Jinak ale slovenský tisk hodnotí volbu českého prezidenta jako boj mezi dvěma odlišnými proudy české politiky. „V první přímé volbě hlavy českého státu se bude volič rozhodovat především mezi hodnotami. Mezi starým a novým,“ napsaly Hospodárske noviny. Schwarzenberg podle nich symbolizuje „romantizovanou noblesu staré české šlechty“ a „tradici morálních autorit jako Tomáš Garrigue Masaryk a Václav Havel“.  Zeman je prý zase „skvělý stratég, a když odhlédneme od jeho vulgárního slovníku, i vynikající řečník,“ míní komentátor.

České proevropské hlasování 

Francouzský a belgický tisk zdůrazňují, že do rozhodujícího druhého kola postupují dva proevropští politici, což bude znamenat zásadní odklon od dosavadní politiky prezidenta Klause. Týdeník Le Nouvel Observateur píše, že 8,4 milionu českých voličů uzavřelo kapitolu Klausova euroskepticismu. „České proevropské hlasování,“ otitulkoval zase svůj příspěvek deník Le Soir.

Chorvatský deník Večernji list informoval o českých volbách s titulkem „Česku bude vládnout konzervativní německý kníže nebo zuřivý levičák“.