Chávez na inauguraci spěchat nemusí, ostatně ani nemůže

Havana - Venezuelští politici přijeli na Kubu zkontrolovat zdravotní stav prezidenta Huga Cháveze. Kromě toho se setkali s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. Podle nich se Chávezovo zdraví lepší a plicní infekce je pod kontrolou. Venezuelci pak o víkendu podpořili rozhodnutí ústavního soudu, který odložil Chávezovu inauguraci na neurčito. Jaký je skutečný stav prezidenta, který bojuje s rakovinou, ale jasné není. V minulých dnech se objevily i spekulace, že je v kómatu.

V sobotu večer jednali v Havaně o Chávezově stavu a vyhlídkách čtyři vysocí venezuelští představitelé s kubánským prezidentem Raúlem Castrem. 

Léčba venezuelského prezidenta Huga Cháveze se vyvíjí příznivým směrem, lékařům se daří zvládat infekci dýchacích cest a prezident je při vědomí. Tvrdí to alespoň venezuelská vláda. I bratr Huga Cháveze Adan o víkendu ujistil, že stav pacienta se den ode dne lepší. 

Bývalý venezuelský viceprezident Elías Jaua přitom ale prohlásil, že Chávez ve skutečnosti na Kubě bojuje o život: „Situace je všeobecně velmi složitá a choulostivá, pravdou ale je, že Hugo Chávez v současnosti bojuje a nepřestává bojovat o svůj život.“ Prezident se už déle než měsíc neukázal na veřejnosti. 

Chávez se odjel léčit do Havany znovu kvůli rakovině, kterou tu léčil už dřív. Chávez měl po loňském volebním vítězství ve Venezuele složit prezidentskou přísahu. Nejvyšší soud mu ale umožnil odložit inauguraci, až ji bude moci uspořádat.