New York přijal přísný zákon omezující držení zbraní

New York – Americký stát New York přijal jeden z nejpřísnějších zákonů ve Spojených státech týkající se držení zbraní. Podle agentury Reuters jde o první takové zákonné opatření od prosincového masakru ve škole v Newtownu ve státě Connecticut, kde útočník zastřelil 20 dětí a šest dospělých. Případů, kdy šílený nebo rozzuřený střelec vezme do ruky zbraň a začne vraždit, rok od roku přibývá. A úředníci Bílého domu to nechtějí nechat jen tak.

Zákon, který v pondělí jasnou většinou schválil newyorský Senát, prošel i dolní komorou tamního parlamentu. Poté jej podepsal guvernér Andrew Cuomo. Norma rozšiřuje již platný zákaz útočných zbraní, omezuje velikost zásobníků na maximálně sedm kulek a obsahuje i opatření, která by měla zabránit tomu, aby se zbraně dostaly do rukou mentálně postiženým lidem. „Lidé, kteří jsou mentálně nemocní, by neměli mít přístup ke zbraním, to je zdravý rozum,“ nechal se slyšet guvernér Cuomo.

Pro část společnosti i politiků byl masakr v Newtownu přesně před měsícem poslední kapka a chtějí prosadit regulaci zbraní. Ostatní v tom ale vidí ohrožení základních principů své země. Podle odhadů je ve Spojených státech až 300 milionů střelných zbraní, tedy téměř tolik co obyvatel. Každým rokem zemře na následky střelných zranění přes 30 tisíc Američanů.

Barack Obama v současnosti zvažuje 19 opatření, kterými chce v zemi omezit násilné používání střelných zbraní. K jejich přijetí nepotřebuje souhlas zákonodárců. Ke zvažovaným krokům patří například přísnější postup proti lidem, kteří lžou o původu prodávané zbraně, vyšší tresty za nelegální obchod se zbraněmi a důslednější registrace zbraní. „Jde o to, jak získat informace o zbraních, které skončí v rukou kriminálníků a jak je lépe sledovat. Je možné, že existují nějaké kroky, které stačí přijmout administrativně, aniž bychom museli jít legislativním procesem.“

Na hrozbě regulace vydělávají nejvíc prodejci zbraní

Po sérii masakrů se tábory zastánců a odpůrců druhého dodatku ústavy ještě víc vyhranily. Jedni volají po regulaci zbraní, druzí se zaštiťují právem, které jim náleží od roku 1791. „Jediná věc, která zastaví zloducha se zbraní, je dobrý člověk se zbraní,“ míní Wayne LaPierre, viceprezident Národní střelecké asociace.

Vrazi, kteří jednali na vlastní pěst, v posledních letech zabili rychlopalnými zbraněmi desítky lidí. Z pultů rychle mizí všechny vojenské a automatické zbraně a zásobníky s kapacitou přes deset nábojů v obavě z blížící se regulace. „Zaznamenali jsme nejmíň poloviční nárůst prodeje. Útočných pušek AR a AK se prodal dvojnásobek,“ podotkl prodejce zbraní Delaino Cameron.

Zbraně
Zdroj: ČT24

Silná zbrojařská lobby Obamovi komplikuje situaci

Střelci mají k obavám pádný důvod. Trpělivost došla i Baracku Obamovi, proto Bidena pověřil, aby se věcí zabýval a radí mu newyorský starosta Michael Bloomberg. „Chceme do zákonů prosadit, aby se trestní bezúhonnost prověřovala při každém nákupu zbraní. V současnosti se vztahuje pouze na prodej v kamenných obchodech, ale už nepostihuje prodej po internetu nebo na výstavách zbraní,“ konstatoval. Obama se tak pokusí prosadit některá zbrojní omezení, která musí schválit Kongres. Jedná se například o zákaz volného prodeje útočných zbraní a velkokapacitních zásobníků na munici a zavedení všeobecného prověření zázemí zájemců o zbraně.

Obama ale nebude mít příliš snadnou pozici. Nejprve bude muset pro některá opatření, která hodlá prosadit, získat souhlas kongresu. Kvůli silné zbrojařské lobby, která mnoho politiků sponzoruje, to však nebude vůbec snadné.

V Senátu a Kongresu sílí hlasy pro federální regulaci. Nejednotné zákony v jednotlivých státech unie totiž nahrávají pašování nelegálních a neregistrovaných zbraní. Státy, ve kterých obyvatelé držení zbraně považují nejen za právo, ale téměř vlasteneckou povinnost, jsou ale ostře proti. „Nemyslím si, že má federální vláda právo sestavovat seznam poctivých občanů, kteří využijí svého práva držet a nosit zbraň,“ domnívá se senátor za Texas Ted Cruz.

Proti tomu působí kontrastně stát New York, který se chystá přijmout nejpřísnější zákon ohledně držení zbraní ve Spojených státech. Počítá se všemi zákazy a nařízeními zvažovanými Bílým domem a již ho schválili senátoři státu. Dnes ho mají schválit i poslanci místního zákonodárného sboru. Očekává se, že guvernér státu Andrew Cuomo, který návrh prosazoval, zákon ihned podepíše a vyhlásí.