OSN ustupuje: Bolivijci smějí žužlat koku

Bogotá - Tradiční žvýkání listů koky v Bolívii nebude trestné. Po ročních jednáních si země nakonec vymohla u OSN výjimku, která užívání listů koky pro léčebné a rituální účely této zemi jasně povoluje. Tisícovky místních farmářů a domorodců vyrazily rozhodnutí oslavit do ulic, legalizaci dlouholeté tradice přivítal i bolivijský prezident Evo Morales. „Byl to velký boj, který jsme svedli společně. A za naši kulturu a identitu se budeme prát i nadále,“ prohlásil.

Podle mezinárodní konvence OSN je koka zakázanou látkou. Bolívie od této úmluvy odstoupila loni a po OSN chtěla výjimku, která koku zlegalizuje. Několik zemí včetně Ruska, Francie a USA bylo proti, na zamítnutí to ale nestačilo. Stoletá indiánská tradice má teď oporu v zákoně. Bolivijci čajem z koky zahánějí hlad a horskou nemoc. Pěstitelé koky zdůrazňují, že koka není totéž co kokain.

Bolívie je třetím největším pěstitelem koky na světě - roste tu na 30 tisících hektarech. Trnem v oku ostatním státům je hlavně kvůli výrobě kokainu. Prezident Morales výměnou za uznání od OSN ale slíbil, že proti pašování drog bude bojovat spolu s ostatními zeměmi v regionu.

Tradiční žvýkání listů koky v Bolívii nebude trestné (zdroj: ČT24)