Texas se od Spojených států netrhne

Washington - Americký Bílý dům odmítl petici požadující odtržení státu Texas od unie. Iniciativu, která vznikla krátce po znovuzvolení Baracka Obamy prezidentem, podpořilo více než 125 000 lidí.

Zástupce Bílého domu Jon Carson při zdůvodnění zamítnutí petice citoval inaugurační projev někdejšího prezidenta Abrahama Lincolna z roku 1861, který označil USA za nedělitelné. Carson se opřel i o vyjádření amerického Nejvyššího soudu po občanské válce, v níž byly v roce 1865 poraženy státy usilující o odtržení. Soud tehdy stvrdil názor, že USA byly vytvořeny jako „věčná unie“, v níž ovšem nadále existuje prostor pro to, aby lidé různých názorů o nich debatovali.

„Demokracie může být hlučná a kontroverzní,“ řekl Carson. „Svobodná a otevřená diskuze je to, co dělá, aby tato země fungovala… Ale stejně, jako si vážíme zdravých diskuzí, nedovolíme, aby diskuze nás od sebe odtrhovala,“ dodal.

Petici inicioval texaský aktivista Micah Hurd s odůvodněním, že Texas je vystaven ekonomickým potížím pramenícím z neschopnosti federální vlády omezit horentní domácí i zahraniční výdaje.

Bílý dům reaguje na všechny petice, pod které se podepíše aspoň 25 000 lidí.