Tusk chce vymámit z Rusů trosky letounu havarovaného u Smolensku

Varšava - Polský premiér obvinil ruské úřady z nedostatku dobré vůle při vyšetřování havárie polského speciálu ve Smolensku. Varšava podle Tuska využije všech právních možností, aby přiměla ruskou stranu k předání trosek vládního letounu. Na palubě letounu zahynula v dubnu 2010 polská vládní delegace v čele s prezidentem Kaczyńským. Podle Ruska je nejprve nutné dokončit vyšetřování katastrofy na místě neštěstí, teprve pak bude možné převézt trosky do Polska.

Tusk dnes řekl, že jednání s Moskvou o předání trosek letadla je „seriálem plným zlé vůle“. „Nemůžeme si donekonečna vyměňovat dokumenty a papíry,“ poznamenal Tusk. „Pokud najdeme jakýkoli způsob, jak zvýšit šance na rychlý návrat trosek do Polska, pak ho ministr (zahraničí Radoslaw) Sikorski nepochybně využije,“ dodal předseda polské vlády. 

Polsko se už delší dobu snaží dostat z Ruska trosky havarovaného stroje, které by polským vyšetřovatelům umožnily pokročit v objasňování příčin havárie. Polsko totiž nesouhlasí se závěry ruských odborníků. Ti viní z nehody především polskou posádku, která prý při přistání ve Smolensku nepřihlédla ke špatným povětrnostním podmínkám. 

Poláci přitom díky vlastnímu vyšetřování poukazují na chyby personálu na smolenském letišti. 

Polský vládní letoun Tu-154 se zřítil při přistávacím manévru na smolenském letišti, kam chtěli piloti dosednout za velmi špatného počasí. Při nehodě zahynulo 96 Poláků z nejvyšších politických, vojenských a diplomatických kruhů včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky.