V centru Londýna se zřítil vrtulník – dva lidé mrtví

Londýn – V centru Londýna blízko vlakové stanice Vauxhall havaroval vrtulník. Scotland Yard potvrdil, že nehodu nepřežili dva lidé. Jednou z obětí je pilot vrtulníku. Dalších 13 lidí se zranilo, jeden z nich vážně. Vrtulník chtěl v mlze přistát na heliportu výškové budovy, jenže zavadil o jeřáb, zřítil se a začal hořet.

Vrtulník typu AgustaWestland AW109 se zřítil nedaleko vlakové a autobusové stanice Vauxhall. Podle stanice Sky News byl uvnitř jeden pilot. Nejprve zavadil stroj o jeřáb na vrcholu St George's Tower, pak zasáhl padající vrtulník ještě dvě auta na zemi. Po nehodě stroj začal hořet, z místa se valil hustý kouř. „Dva lidé zemřeli na místě,“ uvedla policie v prohlášení. Jedním z nich je pilot.

Vrtulník patřil soukromé společnosti a letěl na plánované trase. Krátce před pádem ale pilot kvůli špatnému počasí požádal o změnu letu a přistání na heliportu na St George's Tower. Tam už ale nedoletěl.

Vrchol byl v době nehody zahalený do mraků. Je tak možné, že pilot přehlédl výstražná světla. BBC upozorňuje také na to, že ani světla nemusela fungovat. Už před třemi měsíci prý místní lidé varovali policii, že výstražné značení na vrcholu jeřábu nesvítí.

„Je to chaos, viděl jsem obrovské plameny. Viděl jsem vrtulník, jak spadl k zemi,“ popsal nehodu jeden ze svědků. Budova, na které stál jeřáb, o nějž vrtulník zavadil, je zahalená do dýmu. Podle zpravodaje BBC visí teď jeřáb na boku budovy.

Policie uzavřela okolí nehody, nefungovala tady doprava, jezdily jen vlaky. Na místě zasahovali záchranáři. Bylo tady nasazeno nejméně 60 hasičů. Oheň dostali po několika desítkách minut pod kontrolu. Záchranáři prohledávali také Temži kvůli hlášení, že by mohl být po nehodě v řece člověk.

Obavy z dalšího 11. září

Úřady zaznamenaly kvůli nehodě stovky telefonátů. Incident u některých vyvolal obavy, že by mohlo jít o teroristický útok. Nedaleko se totiž nachází sídlo MI6 a staví se tady také nová budova americké ambasády. Matt Haverson řekl televizi Sky News: „Mysleli jsme, že to byl teroristický útok. Bylo to velmi strašidelné. Všichni se snažili dostat ven z budovy.“ Tuto verzi ale záhy policie vyvrátila.

Letecký expert Chris Yates upozornil na to, že vrtulníky nesmějí nad velkými městy létat níž než 150 metrů. Dosud není jasné, proč pilot letěl tak nízko, že zavadil o jednu z výškových budov. V okolí vzniká hned několik dalších mrakodrapů. Místní obyvatelé si přitom stěžují, že zde často létají vrtulníky velmi nízko.