Rakouský lobbista Mensdorff-Pouilly zproštěn obžaloby

Vídeň - Rakouský soud zprostil podnikatele a lobbistu Alfonse Mensdorffa-Pouillyho obžaloby z praní špinavých peněz. Za falšování důkazů mu ale udělil dvouměsíční podmínku. Původně Mensdorffu-Pouillymu hrozilo až pět let vězení. Případ souvisí s armádními zakázkami ve střední a východní Evropě včetně prosazování nákupu stíhaček JAS 39 Gripen v Česku. Rozsudky nejsou pravomocné; lobbista podmínku sice přijal, obžaloba se ale odvolala.

Soudce Stefan Apostol kauzu sice označil za podezřelou, důkazy podle něj ale chybějí. Ve zdůvodnění verdiktu uvedl, že nepovažuje za prokázanou lobbistovu údajnou korupční činnost a že ve spisu nebyl jediný důkaz uplácení. Z podplácení Mensdorff-Pouilly obžalován ani nebyl, obvinění se týkalo podezřelých finančních transakcí. Soudce nicméně dodal, že výpovědi obžalovaných zcela neodpovídají skutečnosti. „Ta věc smrdí, ale ne dost,“ prohlásil Apostol.

Podle obžaloby podnikatel získal od britského zbrojního koncernu BAE Systems přes spletitou síť firem 12,6 milionu eur (318 milionů korun) na ovlivňování armádních zakázek ve střední a východní Evropě.

Soudce Stefan Apostol:

„Osvobození není zářivě čisté. Ta věc smrdí. Dokonce velmi smrdí, ale ne dost. (…) Když je něco pravděpodobné, tak to není dostačující. Nevedli jsme žádný monstrproces.“

Soud Mensdorffa-Pouillyho zbavil také obvinění, že třikrát nepravdivě vypovídal před parlamentními vyšetřovacími výbory. Spolu s lobbistou byl kvůli praní špinavých peněz souzen jeho poradce Kurt Dalmat, který byl rovněž osvobozen.

Podmínečný trest souvisí s faxem, který lobbista soudu předložil, aby prokázal použití 4,77 milionu eur v investičním projektu jistého obchodníka v Dubaji, který mezitím zemřel. Někdejší obchodní partner zemřelého a také jeho matka nicméně ve svém svědectví jasně popřeli, že by podnikatel od Mensdorffa-Pouillyho miliony přijal. Apostol těmto svědkům uvěřil a dokument označil za padělaný. Také vysvětlil, že se rozhodl pro podmínku, neboť peněžitý trest by pro finančníka nebyl „odpovídajícím prostředkem“.

Koncern BAE Systems se údajně snažil pomocí milionových úplatků prostřednictvím Mensdorffa-Pouillyho prosadit gripeny v Česku a také v Rakousku a Maďarsku. Praha však nakonec od nákupu upustila a letadla si jen pronajala.

Alfons Mensdorff-Pouilly
Zdroj: Jan Koller/ČTK
Vydáno pod