Opozice obviňuje syrský režim z dalšího masakru v Homsu

Homs - Přes 100 lidí, včetně žen a dětí, zabili v úterý v syrském Homsu vládní vojáci. Tvrdí to opoziční Syrská organizace pro lidská práva. Oběti údajně upálili, zastřelili nebo ubodali. Organizace vyzvala OSN, aby masakr vyšetřila. Opozice připojila i kritiku za to, že mezinárodní společenství nechce do situace v Homsu zasáhnout. Město už měsíce obléhá a bombarduje syrská armáda.

V povstalecké čtvrti Basatin Hasavíja prý provládní síly upálily, zastřelily nebo ubodaly celkem 106 lidí. Tvrdí to opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Informace nelze nezávisle ověřit. 

„Naše organizace má k dispozici jména 14 zabitých členů jedné rodiny, včetně tří dětí, a informace o dalších rodinách, které byly kompletně vyvražděny. Jedna z nich měla 32 členů,“ řekl šéf OSDH Ramí Abdar Rahmán. Vyzval, aby masakr vyšetřila OSN. 

Provládní list Al-Vatan dnes naopak informoval o „pozoruhodném postupu“ armády na okraji Homsu proti „ozbrojencům“. Tímto termínem režim prezidenta Bašára Asada označuje povstalce a opoziční bojovníky. Podle opozičních aktivistů ale povstalci nejsou v uvedené oblasti, vzdálené od centra Homsu asi pět kilometrů, přítomni. 

Syrský konflikt začal jako pokojné protestní hnutí v březnu 2011. Od té doby přerostl v regulérní občanskou válku, která si podle údajů OSN vyžádala už přes 60 tisíc mrtvých.