Zpackaný portrét královny se po 60 letech dočkal vystavení

Liverpool – Tvář královny Alžběty II. zná celý svět, přesto musel být jeden z jejích portrétů 61 let uklizený. Kontroverzní portrét královny byl zveřejněn jen několik dní poté, co byl v londýnské Národní portrétní galerii odhalen první oficiální portrét vévodkyně Kate. Ani ten se ale nepotkal s pozitivní odezvou veřejnosti a umělecké sféry.

Výrobu královnina portrétu si u příležitosti její korunovace v roce 1953 zadala radnice v Liverpoolu. A protože se malba zrovna dvakrát nepovedla, musel obraz z očí veřejnosti. Namalovaná královna má totiž „příliš dlouhý“ krk a v obličeji si není moc podobná. Dokonce i samotný autor malby, John Napper, uznal, že „je to krásný obraz královny, ale ne té naší“.

Obraz chvíli visel v galerii, ale většinu času byl pečlivě ukrytý. Nyní se ale v Liverpoolu rozhodli, že portrét královny znovu pověsí – na počest jejího diamantového jubilea.

Obraz bude viset na radnici v hale sv. Jiří, kde se odehrávají svatby a další oficiální obřady. „Bude to první věc, kterou lidé uvidí, když se sem přijdou nechat oddat,“ pyšní se náměstek primátora Gary Millar.