Zemřela Jadwiga Kaczyńská, bývalá první matka Polska

Varšava - Ve věku 87 let zemřela Jadwiga Kaczyńská, matka vůdce konzervativní opozice Jaroslawa Kaczyńského a jeho bratra Lecha, který před třemi lety ve funkci polského prezidenta zahynul při letecké katastrofě u Smolenska. V době, kdy Lech byl hlavou státu a jeho dvojče šéfem vlády, bývala označována za „první matku“ Polska.

Varšavský deník Życie Warszawy v roce 2005 ocenil Jadwigu Kaczyńskou jako „člověka roku“, a sice „za vytvoření domova, ve kterém se zrodil svět hodnot měnících Polsko“.

Jaroslaw Kaczyński se v posledních dnech vůbec neobjevoval na veřejnosti a zřejmě pečoval o nemocnou matku. V obavě o její zdraví ji na radu lékařů o bratrově smrti informoval až s několikatýdenním zpožděním a údajně tuto tragédii snášela velice špatně.

Jadwiga, za války ošetřovatelka v odbojové skautské organizaci, se pro svá dvojčata stala válečným hrdinou, i když i jejich otec měl odbojářskou minulost jako varšavský povstalec. Televize TVN 24 připomněla rodinnou legendu, podle níž děd zesnulé býval ruským plukovníkem, než se za neznámých okolností stal polským generálem a později zemřel na Sibiři. Sama Jadwiga působila jako filolog i pedagog, ale v době, kdy její dvojčata hrála hlavní hrdiny v dětském filmu O dvou, kteří ukradli měsíc si vzala půlroční volno.