Postavme se problémům, nebo Evropa ztroskotá, varuje Cameron

Londýn – Britský premiér David Cameron odložil kvůli událostem v Alžírsku dlouho očekávaný projev o vztahu Velké Británie k Evropské unii. Chtěl v něm mimo jiné varovat, že projekt unie ztroskotá, pokud se sedmadvacítka nepostaví třem vážným problémům, kterým čelí - dluhové krizi eurozóny, upadající konkurenceschopnosti a snižující se podpoře veřejnosti.

„Pokud se těmto výzvám nepostavíme, je zde nebezpečí, že Evropa ztroskotá a britský lid bude směřovat k odchodu (z EU). Nechci, aby se to stalo. Chci, aby Evropská unie byla úspěšná, a chci takový vztah mezi Británií a EU, který nás v ní udrží,“ měl Cameron říci.

Podle Camerona procházejí evropské struktury „zásadními změnami“. „Mezi EU a jejími občany je mezera, která se v posledních letech dramaticky zvětšila. Je projevem nedostatku povinnosti demokraticky skládat účty… Která je mimořádně akutně vnímána právě v Británii,“ chtěl uvést Cameron.

Británie chce zpět některé pravomoci

Cameron měl v projevu nastínit záměry, nejen pokud jde o roli Británie v rámci EU, ale měl mluvit i o případném referendu o novém vztahu země k EU.

Cameron chce využít toho, že země eurozóny budou při dalších snahách o udržení eura zřejmě potřebovat změny v unijních smlouvách, a chce při té příležitosti dojednat, aby Británie získala zpět z Bruselu některé pravomoci. Změny ve smlouvách musejí být schváleny jednohlasně a jednotlivé země tedy mají právo veta.

Ve středu Cameron řekl, že pro tyto nově dojednané vztahy s EU bude chtít získat „čerstvý souhlas“ voličů. Ve středu neuvedl, zda půjde o referendum, o kterém se v Británii již měsíce mluví a které se čeká po příštích parlamentních volbách v roce 2015. Dal ale najevo, že nechce vypisovat referendum o členství Británie v unii. Vyslovil ale také názor, že Británie by se po případném odchodu z unie nezhroutila.

„Lidé jsou stále více frustrovaní, že rozhodnutí přijímaná dál a dál od nich znamenají snížení jejich životní úrovně prostřednictvím vynuceného utahování opasků nebo jsou jejich daně používány k záchraně vlád na druhé straně kontinentu,“ měl v úmyslu říci Cameron.

„Evropští politici mají povinnost tyto obavy vyslechnout a mají povinnost podle toho jednat… Pokračovat dál beze změny naše země oslabí, nikoli posílí,“ uvádějí úryvky z chystané řeči.

Mezitím však ve středu na jihovýchodě Alžírska skupina teroristů napojená na severoafrickou odnož al-Káidy přepadla těžební plynovou stanici a zajala tam stovky lidí včetně 41 cizinců. Při zásahu alžírské armády zahynulo údajně 30 rukojmích, včetně sedmi cizinců a nejméně dvou Britů. Cameron proto projev, který měl pronést v Nizozemsku, odložil. Náhradní termín zatím nebyl oznámen.

Rozhovor s Pavlem Teličkou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod