Poláci a Slováci málo, Češi víc, Němci ještě víc, Rakušané nic

Praha – Jak si žijí exprezidenti v našich sousedních zemích? Dokáží vyžít z renty? V Polsku to rozhodně žádná velká sláva není, na Slovensku je to dokonce ještě horší. Bývalé německé hlavy státu jsou na tom naopak velmi dobře, v Rakousku nemají rentu žádnou. Česká hlava státu dostává po odchodu z funkce 100 tisíc korun měsíčně: polovina této částky míří na chod kanceláře, jednoho zaměstnance a auto s řidičem.

První polský postkomunistický prezident Lech Wałęsa si na nízký důchod stěžuje. Z renty za vrcholnou funkci údajně nezaplatí ani chod svého domu v Gdaňsku. Legenda protikomunistického odporu dostává měsíční důchod v přepočtu kolem 26 000 korun. To platí i pro jeho nástupce Aleksandra Kwaśniewského. Oba to označili za nedůstojné a za ostudu celého Polska. Polští exprezidenti proto vydělávají jak můžou - placenými přednáškami a vydáváním knížek. Kwaśniewski dokonce podle deníku Gazeta Wyborcza radí autoritářskému kazašskému vůdci Nursultanu Nazabajevovi.

Slovenští exprezidenti Michal Kováč a Rudolf Schuster jsou na tom podle všeho ještě hůř. Mají právo doživotně užívat titul prezident, ochranku, automobil a diplomatický pas. Jejich důchod je ale necelých tisíc eur, které navíc musí zdanit. Čistý příjem je tak v přepočtu asi 20 000 českých korun. Tato renta nikdy nebyla navýšena - a to ani o inflaci. Michal Kováč tuto sumu dostává už 14 let. Tvrdí, že má nejméně ze všech prezidentů, které zná, a že by mu samotný důchod stačil jen v případě, kdyby pouze seděl doma.

Události k prezidentským rentám (zdroj: ČT24)

Z rezidence německé hlavy státu vede naopak poměrně pohodlná cesta. Jako jediný státní úředník má bývalý prezident doživotní nárok na plat – v přepočtu přes čtyři miliony korun ročně. A k tomu kancelář se sekretářkou, auto a řidiče. Pochybnosti měli Němci v případě Christiana Wulffa, který musel loni odstoupit kvůli podezření z korupce. I jemu ale nakonec doživotní renta zůstala a hodí se mu zejména po nákladném rozchodu s manželkou Bettinou.

Rakouského exprezidenta na rozdíl od ostatních žádná zvláštní renta nečeká: Žije z obyčejného důchodu vypočítaného z celoživotních příjmů.