V médiích se bude v Rusku mluvit slušně, jinak bude zle

Moskva – Sprostá slova jsou nepřípustná v kterémkoli sdělovacím prostředku a média se z principu nesmějí stát šiřitelem vulgarit. Tvrdí to jeden z tvůrců zákona, který dolní sněmovna ruského parlamentu dnes v prvním čtení schválila a který trestá užívání hrubých výrazů v médiích. Pokud sdělovací prostředky zákon poruší, mohou dostat pokutu do výše 200 tisíc rublů (127 tisíc korun). Zákazu mají podléhat i případné citované neslušné výrazy obsažené v dílech klasiků ruské literatury.

Na „cudnost“ médií má dohlížet organizace zvaná Roskomnadzor, tedy úřad oficiálně pověřený dohledem na ruské spoje, informační technologie a masovou komunikaci. Organizace podléhající vládě v poslední době stále víc přebírá cenzurní funkce - spravuje například i nedávno státem zřízený seznam zakázaných webových serverů.

Úředníci Roskomnadzoru budou průběžně média sledovat a provádět jejich „lingvistickou analýzu“. O zařazení konkrétních výrazů na seznam zakázaných vulgarit budou rozhodovat jazykozpytci, oporu mohou úřady hledat i ve výkladových slovnících. Na blogy a internetové diskuse se nový zákon vztahovat nemá, zasáhne ale podle médií ruskou klasiku. Klasiky sice pokutovat nelze, pokud ale budou jejich díla obsahující neslušná slova citovat média, trest vydavatele nemine.

V dalších čteních je podle ruských poslanců zapotřebí zákon ještě dopracovat. Nejasnosti prý panují zejména v tom, zda je přípustné v textu v případě nemravných výrazů několik písmen vytečkovat či v mluveném slově výraz vypípat.

Zákaz užívání vulgárních výrazů není v ruské legislativě novinkou, ale zatím se vztahoval jen na mediální tvorbu určenou dětem. Na přípravě zákona se podíleli poslanci ze všech frakcí zastoupených ve Státní dumě.

Vydáno pod