Válečné zločiny v Sýrii by mohl řešit soud v Haagu

Haag - Pět členů Rady bezpečnosti OSN chce konflikt v Sýrii poslat před mezinárodní trestní tribunál v Haagu. Měl by vyšetřit válečné zločiny spáchané během bezmála dvouleté občanské války. S nápadem přišlo Švýcarsko a v Radě bezpečnosti ho otevřeně podpořily delegace Austrálie, Francie, Lucemburska, Jižní Koreje a Británie. Rusko ale návrh na mezinárodní proces vetovalo.

„Rada bezpečnosti musí konečně přijmout zodpovědnost. Nás pět členů se k ní hlásí. Dnes jsme slyšeli, že i ostatní by tento návrh podpořili, ale jsou tu ještě rozpory, a tak jsme dnes návrh neschválili. To nás ale v naší snaze nezastaví. Věříme, že mezinárodní spravedlnost je důležitá, stejně jako zodpovědnost,“ prohlásil ambasador Velké Británie při OSN Mark Lyall Grant.

Syrský konflikt začal jako pokojné protestní hnutí v březnu 2011. Od té doby přerostl v regulérní občanskou válku, která si podle údajů OSN vyžádala už přes 60 tisíc mrtvých.

Americký ministr obrany Leon Panetta nedávno na tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že syrský režim padne, a prohlásil, že Washington se stále naléhavěji zamýšlí nad způsobem zajištění zásob chemických zbraní po pádu prezidenta Bašára Asada. Zdůraznil, že Spojené státy nepočítají s vysláním svých pozemních sil pro podobnou operaci v této arabské zemi.

Vydáno pod