Sníh zasypal Evropu. Heathrow zrušilo stovky letů

Londýn - Zimní počasí trápí celou Evropu. V západní Evropě zemřelo už devět lidí. Londýnské letiště Heathrow muselo zrušit asi 500 letů, na zítřek jich preventivně zrušilo pětinu. Sníh na silnicích a mrazivé teploty komplikují dopravu v celé Británii, ale také ve Francii. V Alpách zase havaroval autobus ruských turistů. Dvacet lidí se zranilo, z toho tři těžce. Pyrenejský poloostrov sužuje vichřice, silný déšť a sněžení. Podle meteorologů má zimní počasí v Evropě pokračovat i v dalších dnech.

Noc na podlaze letištního terminálu strávily v Londýně stovky cestujících. Společnost British Airways varovala, že problémy nejsou u konce. Podle BBC se ale situace pomalu vrací k normálu. Letecké spojení Londýna s Prahou zatím sníh nenarušil. „Je to tady opravdový zmatek. Roztáhli tu postele a dali nám přikrývky, ale světla zhasnout nemůžou. A já při světle neusnu,“ prohlásil jeden z cestujících Terry Collins.

V Severním Irsku je asi tisícovka domácností bez elektřiny, ve Walesu už se většinu lidí podařilo znovu připojit. Nebezpečná je situace také na silnicích. V Británii některé komunikace uzavřeli.

Nejméně devět lidí dnes zahynulo v západní Evropě kvůli nepříznivému počasí. Šest obětí si ve Francii vyžádaly dopravní nehody způsobené hustým sněžením, jeden mrtvý je ve spojitosti se sněhovou bouří hlášen i z Británie. Další dvě oběti hlásí Španělsko, které sužují přívalové deště, husté sněžení a silný vítr.

Pod sněhem je i Francie. Ve většině krajů platí varování před sněhem a ledovkou. Blízko města Chambery se na uklouzané silnici převrátil autobus ruských turistů. Dvacet se jich zranilo, tři těžce. „Lidi tam byli zaklínění, ale to nám svým způsobem pomohlo, protože jsme je mohli dostat rychleji ven a vzít je do tepla. Měli jsme tu třicet aut a naši lidé sedmdesáti cestujícím poskytli veškerou pomoc,“ řekl jeden z hasičů.

Sníh ve Francii
Zdroj: ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Zimní kabát oblékla i Paříž. Za noc tu nasněžilo do deseti centimetrů. Na silnicích i chodnících to klouzalo, někteří si ale vyrazili vzácnou sněhovou nadílku pořádně užít. „Je to skvělé, že jsme mohli vytáhnout sáňky z garáže. To se v Paříži často nestává. A tak jsme vyrazili na procházku. Má dcerka je štěstím bez sebe,“ podotkl jeden z místních obyvatel.

Španělsko sužuje silný vítr o rychlosti až 100 kilometrů za hodinu, který navíc provází husté sněžení a déšť. Na jihozápadě země se kvůli vichru zřítila zahradní zeď, která zavalila dva lidi. Oba při neštěstí zemřeli. Na mnoha místech Pyrenejského poloostrova se kvůli sněhu a dešti sesouvá půda, vítr zase láme větve stromů. Podle agentury DPA kvůli tomu bylo zablokováno několik dálnic a železničních tratí. Ve Španělsku a v Portugalsku se také nepříznivé počasí postaralo o rozsáhlé výpadky proudu.

S počasím bojuje také Rumunsko. Sever trápí přívaly sněhu, na jihu se zvedaly řeky. Silný vítr v Bukurešti navíc vyvracel stromy a zničil několik aut. Nikoho naštěstí nezabil. Čtvrteční sněhovou kalamitu nakonec zvládla Bratislava i Vídeň. V Rakousku byla nejhorší za deset let. Husté sněžení ale od rána dál zasypává zejména centrální a východní oblasti Polska.