Kanadská banka čelí kritice, na nových bankovkách je špatný list javoru

Ottawa – Odborníci z řad kanadských botaniků kritizují podobu nových národních bankovek. Důvodem je vyobrazení jednoho z národních symbolů země - javorového listu. Podle botaniků bankovka místo tradičního javoru cukrového obsahuje list javoru mléč. Jde přitom o nepatrný rozdíl. Kanadští odborníci ale trvají na tom, že na bankovkách nemůže být vyobrazen druh, který se v Kanadě přirozeně nevyskytuje.

Pro běžného člověka, který má hodiny středoškolské biologie za sebou, jde o téměř nepostřehnutelný rozdíl. Chyba na nových kanadských bankovkách ale neušla oku botanika-vlastence. Papírové peníze totiž obsahují ilustraci tzv. javoru mléč, který se ale vyskytuje převážně v Norsku. Pro Kanadu je přitom typický javor cukrový, známý mimo jiné z kanadské vlajky.

Na chybu upozornil Kanadskou centrální banku botanik Sean Blaney. Finanční dům se ovšem brání tím, že chtěl na bankovku umístit univerzální javorový list, který by měl charakteristiky různých druhů tohoto stromu. Řada Kanaďanů to ale odmítá a považuje za dodatečnou snahu obhájit omyl. „Rozhodně by se s tím mělo něco dělat. Takhle to vypadá opravdu špatně i hloupě,“ zmínil profesor botaniky na ottawské univerzitě Julian Starr.

Zásadní rozdíl v listech je na první pohled nepatrný, ale přesto významný. U severoamerického javoru je prostřední lalok listu kratší, má velké zuby a rovnoběžné strany, zatímco javor mléč má laloky s tupými zářezy. „Na našich bankovkách nemáme ani tygra ani paviána, ani nic, co se v Kanadě přirozeně nevyskytuje. Tak proč tam najednou máme mít norský javor?“ namítá Blaney.

Kritika ohledně způsobu vyobrazení přitom není jediná, které musela kanadská centrální banka čelit. Například loni v srpnu se musela veřejně omluvit poté, co na stodolarové bankovce nahradila laborantku asijského původu za ženu, která údajně vypadala víc jako běloška.

Spor ohledně vyobrazení na nových kanadských bankovkách (zdroj: ČT24)