Kromě krize protestují Řekové i proti kvetoucímu rasismu

Atény - Tisíce lidí v Aténách protestovaly proti rasismu a rasově motivovanému násilí. Předtím si účastníci pochodu připomněli smrt ubodaného Pákistánce, který podlehl útoku příznivců krajní pravice. Podobného násilí je v poslední době v Řecku čím dál víc a jedním z důvodů je i prohlubující se ekonomická krize.

Do ulic Atén už nechodí jen demonstranti protestovat kvůli utahování opasků. Nyní vyšli do ulic kvůli rostoucímu rasismu a rasově motivovanému násilí. Symbolem demonstrace byla rakev s tělem ubodaného Pákistánce. Toho ubodali dva muži ve středu, když jel do práce na jednom z aténských předměstí. Stal se tak tváří protestu proti stále rostoucímu počtu rasově motivovaných útoků.

Do Řecka totiž proudí přistěhovalci z Asie a Afriky, kteří se tak chtějí dostat do Evropské unie. Čím dál víc se ale setkávají s nepřátelstvím, které sílí zejména díky stále se prohlubující ekonomické krizi. Řekové nemají práci a musí se vyrovnat s masivními škrty. Z problémů často viní právě cizince. I díky tomu se tak do parlamentu v posledních volbách dostala krajně pravicová extremistická strana Zlatý úsvit, která otevřeně mluví o nutnosti zbavit se imigrantů. Její podpora navíc roste.

"Jsme tu, abychom se spojili s našimi bratry a sestrami v Řecku, ať už jsou bílí nebo černí. Fašismus ohrožuje každého a musíme ho zastavit, popisuje Sasha Simic, který přijel menšiny podpořit až z Londýna. Podle agentury OSN pro uprchlíky roste rasově motivované násilí v Řecku alarmujícím tempem a úřadům se - i kvůli boji s krizí - na něj zatím nepodařilo najít lék.