Evropské protikuřácké tažení vyhnalo do ulic tisíce demonstrantů

Brusel - Proti novým návrhům Evropské komise v rámci boje proti kouření protestovaly dnes u bruselských institucí EU v Bruselu tři tisíce prodejců tabákových výrobků z Itálie, Francie, Německa, Rakouska, Polska a dalších evropských zemí. Šlo o první podobný protest na evropské úrovni.

Evropská komise představila v prosinci nové kroky proti kouření, které podle ní způsobuje v Evropě ročně kolem 700 tisíc úmrtí. Především navrhuje, aby 75 procent plochy krabiček cigaret pokrývala obrazová varování před škodlivostí tabáku. Chce také zakázat příchutě jako mentol. Opatření ještě musejí projednat a schválit členské státy EU a Evropský parlament.

Demonstranti obviňovali komisi, že svými opatřeními v boji proti kouření ničí maloobchodníky a nahrává pašerákům a padělatelům tabákových výrobků. „V mnoha evropských zemích černý trh (s cigaretami) představuje asi 20 procent. Brusel však útočí na oficiální distribuční sítě a nedělá nic proti pašeráctví,“ řekl představitel konfederace evropských maloobchodníků s tabákem CEDT.