RB OSN rozšířila sankce proti Severní Koreji, ta hrozí zbraněmi

New York - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci, která odsuzuje severokorejský režim za prosincový start balistické rakety. Rozšířila také dosavadní sankce namířené proti firmám, například proti severokorejské vesmírné agentuře. Na textu rezoluce se předběžně musely USA dohodnout s Čínou, která nesouhlasila se zavedením úplně nových sankcí, jak nejprve prosazoval Washington. Dokument podpořilo bez větších komplikací také Rusko.

Text jednak připomíná dřívější požadavky RB OSN, aby KLDR zastavila vojenský jaderný program a ustala v odpalování raket, jednak vyzývá k rozšíření už existujícího černého seznamu severokorejských firem a jejich výrobků, které jsou vystaveny mezinárodnímu bojkotu. „Z rezoluce vyplývá, že pokud se Severní Korea znovu rozhodne vzdorovat mezinárodnímu spoelčenství, například dalšími jadernými testy, pak Rada důrazně zakročí,“ prohlásila americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová.

Podle diplomatů představuje souhlas Pekingu s první rezolucí proti KLDR za poslední čtyři roky významné varování Pchjongjangu. Čína je označována za nejsilnějšího a fakticky jediného severokorejského spojence. Peking nicméně v letech 2006 a 2009 podpořil i rezoluci RB OSN, která kritizovala Severní Koreu za provedené podzemní jaderné testy.

KLDR v reakci rozí jadernými zbraněmi

Ministerstvo zahraničí KLDR jen několik hodin poté v prohlášení uvedlo, že Severní Korea chce posílit svou vojenskou obranu, a to i s využitím jaderných zbraní. „V budoucnu se mohou uskutečnit rozhovory o míru a stabilitě na Korejském poloostrově a v regionu, ale žádná jednání o poloostrově bez jaderných zbraní,“ píše se v prohlášení. Pchjongjang rovněž pohrozil, že podnikne kroky k posílení „vojenských kapacit sebeobrany, včetně jaderné odstrašující síly“.

Prosincový start balistické rakety, označovaný severokorejským režimem za historický krok k dobytí kosmu, zvýšil napětí na východě Asie a vyvolal protesty Jižní Koreje a Japonska. Pokud by Pchjongjang disponoval jadernou náloží vhodnou pro umístění v raketové hlavici, mohl by zasáhnout i území USA.

KLDR hrozí použitím jaderných zbraní (zdroj: ČT24)