Novou izraelskou vládu asi sestaví Netanjahu, nezakrývá ale zklamání

Jeruzalém - Novou izraelskou vládu bude sestavovat dosavadní premiér Benjamin Netanjahu, jehož pravicové uskupení vyhrálo volby. V parlamentu ale bude mít menší zastoupení než dosud. Netanjahu se v prvním projevu vyslovil pro co nejširší koalici, což by naznačovalo příklon ke středu. Největším překvapením je druhé místo zcela nové centristické strany Ješ Atid. Třetí skončila Strana práce, za ní krajně pravicový Židovský domov.

Izraelská pravice má po volbách polovinu parlamentních křesel, druhou bude kontrolovat levice a centristé. Po sečtení 99,8 procenta hlasů má nejvíce mandátů pravicový blok Likud-Izrael je náš domov. Bude jich mít 31, což je o 11 méně, než obě strany měly v končícím 120členném zákonodárném sboru. Na druhém místě je s 19 křesly centristická formace Budoucnost existuje. Třetí místo s 15 mandáty patří Straně práce, ultraortodoxní Šas má 11 křesel stejně jako sionistický Židovský domov. Strana Pohyb bývalé ministryně zahraničí Cipi Livniové skončila se šesti mandáty, její bývalá strana Vpřed, která byla vítězem minulých voleb, bude mít pouze dva poslance. Při sečtení hlasů podle politického zaměření by nyní mohla izraelská pravice sestavit vládu s podporou 60 poslanců, totéž by se ovšem mohlo podařit levici společně s centristy.

Oslavy ve vítězném táboře nepřekřičí zklamání. Vítěz předčasných voleb, dosavadní premiér Netanjahu, je vypsal, aby posílil pozice své a izraelské pravice obecně. To se nestalo. Pro novou koalici, nejspíš s ním v čele, se podle něj moc nemění. „V první řadě, ve světle velkých výzev před námi, je to silná bezpečnost. První výzvou bylo a je zabránit Íránu v získání jaderných zbraní,“ uvedl Netantaju.

Tatiana Hoffmanová o výsledku strany Netanjahua:

„Je to prohra, izraelská veřejnost se jednoznačně posunula do středu, ačkoli průzkumy se domnívaly, že nová vláda bude mnohem pravicovější než předtím.“

Možný útok nejspíš víc než Írán děsí izraelské spojence. Ve světle volebních výsledků teď jeho pravděpodobnost o něco klesla. A to díky hlavní hvězdě večera a jeho středové formaci Ješ Atid. „Izraelci dnes řekli NE politice strachu a nenávisti. Ne variantě, že rozdělíme izraelskou společnost do sekcí, kmenů nebo skupin rozdílných zájmů. A řekli ne extremismu a nedemokratickým principům,“ sdělil lídr strany Jair Lapid.

Jair Lapid
Zdroj: ISIFA/EPA/ATEF SAFADI

Lapidova podpora nebude zadarmo

Vyjednávání po izraelských volbách se obvykle protahují, Netanhaju už teď ale ví, že podpora od Lapidovy strany by nebyla zadarmo, požaduje zastavení výstavby na okupovaných územích nebo brannou povinnost i pro ultraortodoxní židy. Složení příští vlády také rozhodne o budoucnosti téměř mrtvých mírových jednání s Palestinci.

V Likudu je výsledek chápán jako Netanjahuův neúspěch. Netanjahu prý přestává být chápán jako neporazitelný vůdce strany. Mnozí členové mu vyčítají, že do voleb šel se stranou Izrael je náš domov exministra zahraničí Avigdora Liebermana. Toho nyní čeká soud a jeho účast ve vládě není jistá.

Palestinci výsledek voleb komentovali bez nadšení. Nečekají, že by teď v Izraeli mohla vzniknout vláda, která bude podporovat mírové rozhovory. Palestinský list Al-Kuds napsal, že nové strany poskytnou pouze kosmetickou zástěrku kabinetu. Bývalá členka palestinské vlády Hanan Ašrávíová neočekává, „že by v Izraeli vznikla koalice nakloněná míru“.