Cameron svým projevem vypustil džina z láhve

Brusel – Proslov britského premiéra Davida Camerona ohledně budoucích vztahů země a Evropské unie vyvolal v rámci sedmadvacítky rozporuplné reakce. Francie a Německo Camerona upozornily, že není možné si z unie vybírat jenom něco. Český premiér Petr Nečas zase Cameronův projev vnímá spíš jako součást vnitropolitického boje. Cameron ve svém projevu mimo jiné slíbil vyhlášení referenda o setrvání země v unii po britských parlamentních volbách v roce 2015. Podotkl rovněž, že pokud se unie zásadně nezmění, je riziko, že Británie bude směřovat k odchodu z ní.

Francouzský prezident François Hollande vyjádřil přání, aby Británie zůstala součástí EU. „Prezident samozřejmě vyjádřil své přání, aby Spojené království zůstalo v EU,“ řekla Hollandeova mluvčí. Francouzský prezident prý současně zdůraznil, že „být členem EU představuje i závazky, včetně solidarity“.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius zase upozornil, že z Evropské unie není možné vybírat jen něco. Zdůraznil, že si Francie přeje, aby „Britové mohli Evropě přinášet pozitivní prvky“. „Představme si ale Evropu jako fotbalový klub - vstoupíme do klubu, ale jakmile jsme uvnitř, tak není možné říci, že se bude hrát ragby,“ dodal Fabius. „Mohlo by to být nebezpečné pro samu Británii, protože být mimo Evropu pro ni bude obtížné,“ uvedl.

Fabius připomněl také nedávné setkání s britskými byznysmeny. „Řekl jsem jim, že když se Británie rozhodne opustit Evropu, rozvineme vám červený koberec,“ řekl v žertu. Narážel na loňský výrok Davida Camerona, který nabízel červený koberec francouzským obchodníkům, kteří by utíkali z Francie před chystaným vysokým zdaněním velkých příjmů.

Podobně se vyjádřil německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. „Německo chce, aby Spojené království zůstalo aktivní a konstruktivní součástí Evropské unie (…) ale vybírat si jen to, co se nám líbí, není možné,“ řekl Westerwelle s tím, že Evropa potřebuje více, a ne méně integrace.

Německá kancléřka Angela Merkelová však upozornila, že Evropská unie a Británie musí být připraveny ke kompromisům: „Německo, a já osobně, chceme, aby Británie byla důležitou součástí a aktivním členem Evropské unie.“

„Jsme připraveni hovořit o britských přáních, ale musíme mít vždy na mysli, že ostatní země mají odlišná přání a že musíme nalézt spravedlivý kompromis. Budeme s Británií o jejích individuálních idejích intenzivně hovořit, ale na to nám zbývá nějaký čas během příštích měsíců,“ prohlásila Merkelová.

Spojené státy zopakovaly, že pro Británii bude lepší zůstat členem Evropské unie. USA věří, že Británie je silnější, když je součástí EU, řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Stejně tak podle něj platí, že členství Británie zároveň posiluje unii.

Cameron si zahrává s ohněm, upozorňuje bývalý premiér Belgie

Podle šéfa liberálů v Evropském parlamentu a bývalého belgického premiéra Guye Verhofstadta si Cameron zahrává s ohněm, když hodlá znovu projednat podmínky britského členství v EU a když je hodlá podrobit referendu. „Nemůže kontrolovat ani načasování, ani výsledek těchto vyjednávání,“ podotkl Verhofstadt v prohlášení. Šéf britských konzervativců podle něj v proslovu zvyšuje očekávání, která nemohou být splněna. Cameron tím prý i prokázal, že neví, jak EU funguje.

„Říká, že chce společný soubor pravidel pro jednotný trh a současně chce výjimky pro Británii,“ uvedl Verhofstadt. Jediným pozitivem dnešní řeči podle bývalého belgického premiéra je, že konečně došlo z Cameronovy strany na debatu o EU a britském místě v ní.

Naopak Martin Callanan, šéf reformistů, kam se v Evropském parlamentu řadí kromě Cameronových konzervativců například i česká ODS, premiérův proslov a jeho obsah uvítal. „EU potřebuje zásadní změnu založenou na nových principech, které jí umožní konkurovat v tvrdém globálním prostředí,“ podotkl Callanan. „Samozřejmě, evropští federalisté budou křičet, že program Davida Camerona není možné realizovat a že bude podkopávat jednotný trh. To je naprostý nesmysl,“ dodal.

Cameron se svým projevem nepochodil ani doma

Šéf britských opozičních labouristů Ed Miliband obvinil premiéra Davida Camerona, že při slibování referenda o členství země v EU byl veden stranickými zájmy, a ne zájmy země. Miliband řekl, že je proti referendu o členství země v EU. Podle něj se Cameron nechal k takovému slibu dotlačit protievropským křídlem v Konzervativní straně a obavami z rostoucích preferencí rovněž protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Odmítavě se vyjádřil i Cameronův vicepremiér, liberální demokrat Nick Clegg, podle něhož příslib referenda vyvolá nejistotu a ohrozí růst a pracovní místa. „Léta a léta nejistoty kvůli dlouhým a špatně definovaným jednáním o našem místě v Evropě není v národním zájmu, protože to postihne růst a pracovní místa,“ řekl Clegg.

Cleggovi liberální demokraté jsou nejvíce proevropskou britskou stranou. Clegg již dříve označil Cameronův záměr získat zpět z Bruselu některé pravomoci jako „falešný příslib zabalený do státní vlajky“.

Mnoho povyku pro nic a tragikomedie

Rakouský socialistický europoslanec Hannes Swoboda prohlásil, že jde o mnoho povyku pro nic. „Tragikomická řeč, přednesená dnes Davidem Cameronem, zaostala za jakýmkoli očekáváním,“ poznamenal. Britský premiér podle něj měl méně času strávit výběrem míst, kde řeč přednést, a víc času věnovat tomu, jak Británie z členství v EU profituje. Swoboda tím mimo jiné narážel na to, že Cameron chtěl proslov původně přednést v Nizozemsku, avšak kvůli krizi v Alžírsku to nakonec odvolal.

Nigel Farage
Zdroj: ISIFA/Oli Scarff

Britský euroskeptický europoslanec Nigel Farage, jehož Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) i díky euroskeptickým názorům sílí a ubírá hlasy Cameronovým konzervativcům, k projevu řekl, že jde o dosud největší počin premiéra: „Vypustili jsme džina z láhve. Teď se nám tu otevírá celoevropská debata o tom, jaké jsou výhody a nevýhody členství v unii.“

Podle Zahradila nastínil Cameron alternativu

„Každý stát by měl mít volnost rozhodnout se sám podle vlastních priorit a preferencí, do jaké míry se chce politicky integrovat. Ekonomická spolupráce by měla být základem a politická nástavba by měla být spíše dobrovolná. Je dobré, že britský premiér vytyčil alternativu vůči 'německo-francouzskému federalistickému integračnímu modelu'“, uvedl ve vysílání ČT24 europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Slib referenda jako trumf v domácí politice?

Český premiér Petr Nečas vnímá Cameronův projev hlavně jako záležitost domácí politiky: „Považujeme to především za věc, která má vnitropolitické konsekvence. Sdílíme s Velkou Británií názor, že Evropa by měla být flexibilnější, otevřenější a více usilovat o získání důvěry občanů, protože v mnoha ohledech britské postoje souvisí s velkou rezervovaností britských občanů k Evropské unii. Skepse a rezervovanost není jen problémem britského veřejného mínění, podívejte se i na postoje v České republice… Máme zájem na tom, aby pokračovala evropská budoucnost Spojeného království, aby Velká Británie zůstala aktivním a klíčovým hráčem evropské integrace.“

Petr Nečas
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Konsekvence s vnitropolitickou situací potvrzuje i spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka: „V britském tisku se objevily spekulace, že čtyřicet až padesát konzervativních poslanců je připraveno podepsat petici volající po nové volbě lídra konzervativní strany. Dnešní vystoupení mělo udělat za podobnými spekulacemi tlustou čáru a upevnit postavení Davida Camerona uvnitř konzervativní strany.“ Podle Kytky je vztah Britů k Evropské unii velmi proměnlivý, a tak není možné skoro pět let před možným termínem referenda předvídat jeho výsledek.

Zásadní roli v britském rozhodování bude hrát ekonomika. „Velké firmy, které mají sídlo ve Velké Británii – například automobilka Honda – naznačily, že pokud by se Británie ocitla mimo unii, mohly by zvažovat přemístění svých ředitelství z Británie na kontinent,“ dodal Kytka.