Turky štve Lego a muezzin s kulometem

Vídeň – V Rakousku se stala jablkem sváru stavebnice Lego. Kupodivu ale tentokrát nezpůsobuje bezesné noci nešikovným dětičkám louskajícím nesrozumitelné návody, ale tamní turecké komunitě. Tu rozlítilo, že sada Jabbův palác známá z Hvězdných válek prý ve stavebnicové podobě připomíná mešitu, jako je istanbulská Hagia Sophia, a orientální nádech prý mají i ozbrojené figurky.

V opevněném komplexu z filmové série despota Jabba vězní své nepřátele, a vyvolává tedy jednoznačně negativní dojem. Rakouští Turci proto vyzvali dánského výrobce stavebnice, aby ji stáhl z prodeje, protože prý může děti podněcovat k národnostní a náboženské nesnášenlivosti. Turecká kulturní obec v Rakousku nyní zvažuje možné právní kroky včetně podání žaloby kvůli podněcování nenávisti, a to v Rakousku, Německu a Turecku.

Prohlášení Turecké kulturní obce v Rakousku:

„Vyzýváme Lego, aby pro děti od devíti do 14 let vyrábělo pedagogicky a terapeuticky hodnotné hračky a nesázelo nadále na válečné hračky.“

Střecha Jabbova paláce je nachlup stejná jako střecha istanbulské mešity, muezzin je zobrazený jako kriminálník se sekerou a kulometem a v minaretu se povalují těžké zbraně, rozčilují se Turci.

  • Jabbův palác od Lega autor: ČT24, zdroj: Lego
  • Turci kritizují Jabbův palác od Lega autor: ČT24, zdroj: www.turkischegemeinde.at

Tažení proti stavebnici, která se prodává i v České republice, zahájil rakouský Turek, jehož sestra hračku koupila jeho synovi. Ukázalo se však, že krabice obsahuje „pedagogickou výbušninu“, píše Turecká kulturní obec v Rakousku na svých webových stránkách. „Otec reagoval správně a v obchodě stavebnici vyměnil,“ pochválila muže organizace. Je prý zjevné, že „ošklivý zloduch Jabba“ tu slouží k podpoře rasistických předsudků a všeobecného podezřívání východních národů a Asiatů. Kombinace chrámu a bunkru, z něhož se střílí z kanonů a laserových pistolí, určitě není vhodnou hračkou pro děti od devíti do 14 let, „především s ohledem na mírové spolužití různých kultur v Evropě“, uvádí dále sdružení.

Vydáno pod