Clintonová se bezpečností v Benghází sama nezabývala

Washington - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se sice přihlásila k odpovědnosti za loňský útok v libyjském Benghází, ovšem zároveň se přiznala k tomu, že neviděla na vlastní oči žádost o zpřísnění bezpečnostních opatření pro zdejší americkou misi. Zabývali se jí jiní úředníci. Právě v Benghází při útoku na americké velvyslanectví loni v září zahynul americký velvyslanec. Clintonová kvůli tomu vypovídá před zvláštním senátním výborem.

Loni v září islámští ozbrojenci zaútočili v Benghází na americké velvyslanectví. Při útoku zemřel americký velvyslanec Chris Stevens a další tři Američané. Republikáni poté napadli Obamovu vládu, že dostatečně nezabezpečila amerického diplomata v Libyi. 

Kvůli tomu teď vystoupila Hillary Clintonová před senátní komisí. „Zvláštní bezpečnostní požadavky týkající se Benghází se ke mně nedostaly, neschvalovala jsem je, ani jsem je nezamítla,“ uvedla Clintonová. Podle ministryně se takové požadavky k ní na stůl normálně ani nedostávají. Řešili je jiní úředníci.

Podle Clintonové byl loňský incident, při kterém poprvé od roku 1988 zahynul americký velvyslanec, výsledkem nestability v regionu v důsledku takzvaného arabského jara, které vypuklo v roce 2011. Ujistila zároveň, že hned po útoku zapracovala všechna bezpečnostní a další doporučení, která vypracovala nezávislá vyšetřovací komise. Na základě jejích závěrů tehdy muselo odejít z ministerstva několik funkcionářů.

Do Clintonové se pustil republikánský senátor Bob Corker. Podle něj útok v Benghází ukázal „žalostnou nepřipravenost“ americké vlády. Senát vyšetřuje postup ministerstva po útoku v Benghází. Clintonová podrobně přiblížila senátorům postup svého úřadu ve dnech následujících po útoku. Ona sama se prý zabývala odpovědí ministerstva na tento útok. 

Oficiální vyšetřovací komise přitom došla k závěru, že ministerstvo zahraničí nebylo na útok vůbec připravené. Selhalo prý samotné vedení a management. Zpráva nicméně neshledala žádné konkrétní pochybení u samotné Clintonové. Komise také upozornila na fakt, že pár týdnů před útokem zpravodajské složky upozorňovaly na potenciální nebezpečí, navzdory tomu nedošlo ke zpřísnění bezpečnostních opatření.

Pětašedesátiletá Clintonová nyní opouští vládu, což oznámila již dlouho před incidentem v Benghází. Na její místo již prezident Barack Obama, který začátkem týdne zahájil své druhé funkční období, nominoval senátora Johna Kerryho.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)