KLDR hrozí jadernými testy mířenými na USA

Soul - Severní Korea pohrozila, že plánuje podniknout třetí jadernou zkoušku a také vypustit více raket dlouhého doletu. Termín zatím neupřesnila, Pchjongjang ale uvedl, že „terčem“  těchto kroků bude „úhlavní nepřítel“ v podobě Spojených států amerických. Oznámení přichází dva dny poté, co Rada bezpečnosti OSN odsoudila prosincový start rakety dlouhého doletu a zpřísnila sankce vůči režimu.

„Nezakrýváme skutečnost, že družice a rakety dlouhého doletu, v jejichž vypouštění budeme pokračovat, jakož i jaderný test, který vykonáme, budou mířit na Spojené státy,“ uvedl podle státní zpravodajské agentury KCNA nejvyšší vojenský orgán země. Termíny zamýšlených kroků neupřesnil.

Prohlášení se jeví jako další reakce na rozšíření sankcí Rady bezpečnosti OSN za prosincový start balistické rakety. Tento start, označovaný severokorejským režimem za historický krok k dobytí kosmu, zvýšil napětí na východě Asie a vyvolal protesty Jižní Koreje a Japonska.

Kritickou rezoluci a rozšíření sankcí v RB OSN podle Pchjongjangu zosnovaly USA, které „svou nepřátelskou politiku vůči KLDR dovedly do ještě nebezpečnějšího stádia“.

KLDR plánuje další testy (zdroj: ČT24)

Severokorejci přitom upozorňují, že by nejnovější test měl být na „vyšší úrovni“ než ty předchozí. To by mohlo znamenat, že KLDR pokročila v technologii výroby vysoce obohaceného uranu. Experti se domnívají, že by místo plutoniové nálože tentokrát mohl Pchjongjang vyzkoušet rovnou výbuch uranové bomby. Pokud by Pchjongjang disponoval jadernou náloží vhodnou pro umístění v raketové hlavici, mohl by při tom zasáhnout i území USA.   

V Jižní Koreji je přitom teď na návštěvě zvláštní vyslanec USA Glyn Davies. Podle něj by neměla KLDR dráždit diplomatickou scénu výhrůžkami kvůli dalšímu jadernému testu. „Jestli KLDR zkoušku provede, nebo ne, záleží pouze na Severní Koreji. My doufáme, že se tak nestane, a vyzýváme je, aby to nedělali. Byla by to chyba a promarněná příležitost,“ řekl.

Vydáno pod