Maliská armáda popravuje ve velkém, upozorňují organizace

Bamako - Francie už nasadila v Mali 2 300 vojáků. Společně s místními jednotkami se jim daří postupovat proti radikálním islamistům, kteří zabírají severní část země. Zároveň se ale objevují první obvinění z etnického násilí a poprav. Mezinárodní federace pro lidská práva (FIDH) obviňuje maliské jednotky, že se při postupu proti islamistům dopustily „řady hromadných poprav“ a dalších zločinů.

Francouzské jednotky operující společně s vládními vojáky v Mali slaví další úspěchy - islámské radikály tvrdě tlačí na sever a zabírají klíčová města. Letouny zničily velení islamistů v historickém městě Timbuktu. Paříž své nasazení v africké zemi stále posiluje. „Co se týče palebné síly, na maliské půdě je 2 300 francouzských vojáků. V rámci afrických jednotek tu pak působí dalších 1 500 vojáků,“ upřesnil mluvčí francouzské armády Thierry Burkhard. 

Logistickou podporu operaci v Mali poskytla třeba Británie nebo Německo. Do země mají také přiletět evropští experti, kteří se mají na základě rozhodnutí ministrů zahraničí Evropské unie podílet na výcviku maliské armády.

Postup francouzských a maliských jednotek přitom budí i kontroverze. Podle některých nevládních organizací totiž právě vojáci maliské vlády zabíjejí Tuaregy i Araby, které podezírají z toho, že spolupracují s islamisty. 

Maliští vojáci
Zdroj: ISIFA/EMA/ECPAD/SIPA

Souhayr Belhassen, prezident FIDH:

„Tyto akty pomsty společně s výjimečným napětím, které panuje mezi jednotlivými komunitami, jsou výbušným koktejlem, který nás vede k obavám, že se může stát nejhorší, především v případě možného dobytí severních oblastí.“

Mezinárodní federace pro lidská práva dokonce mluví o hromadných popravách. Žádá proto vznik nezávislé komise, která by měla údajné zločiny v Mali vyšetřit. Podle FIDH maliské jednotky od 10. ledna stály za 33 případy zabíjení. Například ve městě Sévaré zemřelo prý rukou vojáků nejméně 11 lidí. Armáda měla také unést duchovního z vesnice východně od Sévaré. Maliské jednotky v současnosti kontrolují letiště v Sévaré. 

Před násilím varuje taky OSN. Koordinátor pro humanitární pomoc OSN v Mali Aurelien Agbenonci varuje: „Vítězství nad rebely nemůže vést k vyřizování účtů uvnitř jednotlivých komunit. Pokud lidé budou muset čelit ještě etnickému nebo náboženskému násilí, budeme mít velké potíže.“ 

Francie nasadila v Mali už 2300 vojáků (zdroj: ČT24)