Patrioty v Turecku budou zprovozněny do konce týdne

Ankara - Jednotky NATO instalovaly v jižním Turecku první protiraketové střely Patriot, které mají chránit jižní hranici země před případnými útoky ze Sýrie. Zprovozněny by měly být koncem tohoto týdne a do konce ledna by měly být funkční v plném rozsahu. Podle britského generála Garyho Deakina by systém měl poskytnout ochranu 3,5 milionu lidí.

Pomoc v podobě systému Patriot a více než 1 000 vojáků poskytly Ankaře Německo, Nizozemsko a Spojené státy. Ankara o něj požádala kvůli situaci v sousední Sýrii, odkud už na turecké území přilétlo několik raket. Tamní boje si už vyžádaly nejméně 60 tisíc mrtvých. Německo, Nizozemsko a USA daly k patriotům k dispozici po 350 vojácích.

Americké jednotky budou působit v Gaziantepu (50 kilometrů severně od syrské hranice), Němci v Kahramanmarasu (100 kilometrů severně od syrské hranice) a Nizozemci v Adaně (100 kilometrů západně od syrské hranice). Česká republika dala k dispozici čtyři vojenské spojaře, kteří se mají podílet na zajištění komunikace v rámci celé operace. Vedle Česka byly o vyslání svých expertů požádány také Polsko a Slovensko.

Systém Patriot
Zdroj: ČT24

Rakety Patriot se převážně používají jako protiletecké střely, novější verze jsou účinné i proti střelám s plochou dráhou letu a balistickým raketám středního a krátkého doletu.

Vydáno pod