Šéfovi moskevského baletu oslepnutí nehrozí

Moskva – Šéf baletu moskevského Velkého divadla má za sebou už tři operace očí a podle lékařů mu oslepnutí nehrozí. Choreograf Sergej Filin se minulý týden stal v centru ruské metropole terčem útoku žíravinou. Útočníci mu polili celý obličej, ale léčba postupuje dobře a podle lékařů se Filin bude moct vrátit ke své práci v divadle. Policie ohledně útoku vyslýchá členy souboru.

Policie je přesvědčena, že motivem útoku byla profesionální nevraživost v souboru, který spory mezi baletními hvězdami proslul. Jako svědky vyšetřovatelé vyslechli už několik sólistů moskevského baletu, jejichž nepřátelství s Filinem bylo údajně veřejným tajemstvím.

Tím hlavním je podle moskevského rozhlasu Nikolaj Ciskaridze, který má pověst skvělého umělce, ale údajně kontroverzní osobní reputaci. S Filinem se nesnášel a jeho vedení souboru neschvaloval.

„Nevěřím, že by Ciskaridze klesl tak hluboko, ale faktem zůstává, že nezdravá atmosféra v souboru je jeho práce,“ řekl v rozhovoru pro list Izvestija ředitel Velkého divadla Anatolij Iksanov. Ciskaridze kritiku své osoby odmítá a tvrdí, že sám byl terčem „represívní kampaně“ ze strany vedení divadla. Kromě něj už policisté vyslechli několik dalších členů souboru a Filinovy přátele i příbuzné.

Dnešní lékařská zpráva hovoří o tom, že stav zraněného choreografa je stabilní, pacient je bez teplot a úspěšně se zotavuje. Doktoři nicméně uvažují o tom, že v zájmu další léčby bude Filin převezen na specializovanou moskevskou oční kliniku.