Venezuela to tak nenechá: Zažaluje Španěly za podvrženého Cháveze

Caracas - Venezuela chystá žalobu proti španělskému deníku El País, který ve čtvrtek na své titulní straně otiskl podvrženou fotografii vydávanou za snímek prezidenta Huga Cháveze na nemocničním lůžku. Omluva vydaná vzápětí na internetu prezidentovým lidem nestačila. Ministr informací Ernesto Villegas na tiskové konferenci oznámil, že vláda míní list žalovat pro urážku prezidentovy důstojnosti.

„Viceprezident (Nicolás Maduro) nás instruoval, abychom podnikli kroky vedoucí k podání žaloby na tento deník,“ řekl ministr Villegas s tím, že snímek  pochází z videozáznamu zcela jiného pacienta natočeného před čtyřmi lety. Venezuelská vláda označila fotografii za pokračování kampaně proti nemocnému Chávezovi. „Nikdo nevěří, že se foto ve španělském listu El País objevilo náhodou,“ napsal na svém twitterovém účtu předseda venezuelského parlamentu Diosdado Cabello.

Do kritiky listu se pustili i Chávezovi spojenci z dalších zemí. Například argentinská prezidentka Cristina Fernándezová napsala na Twitteru, že jde o „špinavý trik“.

Když šéfové El Paísu ve čtvrtek zjistili, že na titulní straně otiskli fotografii jiného muže vydávaného za Cháveze, stáhli vydání z pultů a na webu se svým čtenářům omluvili. Snímek noviny koupily od agentury Gtres Online. Ředitel konkurenčního listu El Mundo vzápětí na svém twitterovém účtu napsal, že jeho deníku nabízela agentura fotografii také, po poradě vedení však nabídku odmítl. Otištění fotografie se stalo jednou z největších blamáží v téměř 40leté historii El Paísu. Deník chtěl v minulosti žalovat i někdejší italský premiér Silvio Berlusconi kvůli otištění fotografie s nahými dívkami z jeho letní rezidence.

Ze šíření dezinformací obviňují představitelé venezuelského režimu opoziční politiky i některá domácí a také španělská média, která přinášejí ne vždy spolehlivě ověřené zprávy o zdravotním stavu 58letého prezidenta. Opozice argumenty obrací a tvrdí, že mylné informace jsou výsledkem utajování skutečného Chávezova stavu, o němž se veřejnost od vládních představitelů dozvídá velmi sporadicky, prakticky bez konkrétních údajů. 

Viceprezident Maduro tento týden po návštěvě Cháveze v kubánské nemocnici prohlásil, že se prezident úspěšně zotavuje. Jeho tvář však od 11. prosince nikdo nespatřil a opozice požaduje, aby Chávezův zdravotní stav odletěl na Kubu přezkoumat nezávislý lékařský tým.

Video z YouTube z roku 2008 zobrazuje muže, jehož snímek otiskl španělský El País omylem jako fotografii Huga Cháveze: