Do Louvru jako by loni přišlo celé Česko

Paříž - Světoznámé pařížské muzeum v Louvru hlásí historicky nejvyšší návštěvnost za celou dobu svého provozu. Za rok ho navštívilo přes 10 milionů lidí, což odpovídá obyvatelstvu celé České republiky. Louvre tak zůstává nejnavštěvovanějším muzeem.

Podle vedení galerie k rekordní návštěvnosti významně přispělo i podzimní otevření nové části zaměřené na islámské umění. Do konce roku ji vidělo 650 tisíc lidí. Vystaveno je to nejlepší z historie islámských států, některé z exponátů jsou i víc než tisíc let staré a pochází z území od Španělska až po Indii. Podle některých návštěvníků může nová expozice změnit i pohled lidí na islám. Některé z exponátů sice už byly k vidění, teď jsou ale všechny v jedné části a přibylo spoustu dalších. „Muzeum se musí přizpůsobit návštěvníkům. Muslimové jsou stále častější,“ říká novinářka Sophie Flouquetová. Otevření nové části stálo kolem 100 milionů eur. Výstavbu financovala francouzská vláda společně se speciálními nadacemi ze Saúdské Arábie, Kuvajtu a Maroka.

Muzeum se stalo mezinárodně uznávanou institucí hlavně díky svým rozsáhlým sbírkám. Nejvíce návštěvníků pochází z Číny, Spojených států a Brazílie. Hlavně díky nim se muzeum rozšiřuje i v dobách krize.

Louvre hlásí rekordní návštěvnost (zdroj: ČT24)
Vydáno pod