Za vyzrazení agenta dostal bývalý vyšetřovatel CIA 2,5 roku

Alexandria (USA) – Soud vyměřil dva a půl roku vězení bývalému vyšetřovateli CIA za vyzrazení agenta. John Kiriakou jeho jméno odhalil v elektronické poště v roce 2008. S ním ale taky odkryl praktiky agentury při výsleších vězňů včetně tzv. waterboardingu. Podle místních médií se stal prvním, kdo je po 27 letech za podobný čin v zemi odsouzen.

John Kiriakou byl prvním zaměstnancem CIA, který veřejně promluvil o tvrdých metodách výslechu a krutém zacházení se zadrženými islamisty. Vedl tým, který na jaře 2002 v Pákistánu dopadl zástupce šéfa teroristické sítě al-Káida Abú Zubajdu. Listu The Washington Post a televizím poté řekl, že CIA získala od zadrženého teroristy cenné informace takzvaným waterboardingem. Odpyká si za to 30 měsíců ve vězení.

Vyšetřovateli hrozilo až deset let vězení

„Tento rozsudek by měl připomenout každému vládnímu zaměstnanci, který přichází do styku s citlivými informacemi týkajícími se národní obrany nebo identity tajných agentů, jak důležité je, aby zůstaly tajné,“ zdůraznil státní zástupce pro východní část Virginie Neil MacBride.

Původně byl John Kiriakou obviněn za únik utajovaných informací a poškozování země. V říjnu se ale dohodl s úřady, že uzná vinu z vyzrazení agenta, pokud budou stažena ostatní obvinění. „Chtěl bych poděkovat desítkám bývalých i aktivních agnetů CIA a FBI a taky advokátům, že se postavili na mojí stranu, i když většina v nich to neudělala veřejně. Bylo to jejich přátelství a podpora mých přátel a rodiny, co mě z toho dostalo,“ uvedl Kiriakou. Podle místních médií se John Kiriakou stal prvním, kdo je po 27 letech za podobný čin v USA odsouzen.

Bývalý vyšetřovatel CIA dostal 2,5 roku za vyzrazení agenta (zdroj: ČT24)