Levicový populista českým prezidentem, píše se v zahraničí

Praha – První přímé volby českého prezidenta si všímají i v zahraničí. Podle zpravodaje BBC vybírali Češi mezi dvěma diametrálně odlišnými kandidáty – „jízlivým expremiérem“ a „starým aristokratickým ministrem zahraničí“. Média v cizině také připomínají, že nástupem nového prezidenta by Praha mohla nabrat znovu směr Evropa, neboť končí euroskeptik Klaus.

Nově zvolený prezident, kterého Češi vůbec poprvé volili v přímé volbě, nemá podle BBC příliš pravomocí. Bude ČR reprezentovat v zahraničí, jmenuje soudce Ústavního soudu nebo představitele ČNB. Podle BBC je Miloš Zeman politik, který kouří jednu cigaretu za druhou, často pije a je také známý svými vtipnými urážlivými připomínkami na své politické oponenty.

Agentura Reuters napsala, že českým prezidentem byl zvolen ekonomický prognostik Zeman, člen komunistické strany před sovětskou invazí v roce 1968. Ten prý přivede Česko blíže k evropskému názorovému proudu. Odcházející prezident Václav Klaus je silný euroskeptik, připomíná Reuters. Oponenti ho kritizují za jeho přátelství s představiteli komunistické strany a za jeho vazby na Rusko.

Podle španělského listu El País lze očekávat, že „se Zemanem coby hlavou státu se zlepší vztahy prezidentského úřadu s Evropskou unií po etapě krajního euroskeptismu jeho předchůdce“. List také píše, že Zeman triumfoval po tvrdé volební kampani poznamenané minulostí a kritikou Karla Schwarzenberga za jeho výroky o vyhnání „tří milionů Čechoslováků hovořících německy“ po 2. světové válce.

Francouzská rozhlasová stanice Radio France International (RFI) na svém webu napsala, že Češi nechtěli poslat na Pražský hrad současného šéfa diplomacie, který nezná státní hymnu.

Podle Die Welt dostal Zemana na hrad nacionalismus a strašák sudetských Němců. „Levicový populista Zeman se stal českým prezidentem,“ zní titulek na serveru německého listu Die Welt. Ten připomíná, že jedním z rozhodujících témat předvolební kampaně byly i Benešovy dekrety o odsunu Němců z pohraničí.

Der Spiegel píše, že špatným znamením pro Schwarzenberga bylo už to, že hodil do volební urny neplatný hlas, protože zapomněl na obálku. Zeman, který vyhrál první kolo jen s mírným náskokem, teď zvítězil díky podpoře venkovských oblastí.

Podle serveru německého deníku Handelsblatt Češi volbou Zemana propásli šanci na skutečný nový začátek své politiky. „Miloš Zeman je totiž mužem udržení současného stavu. Škoda, Česko se mohlo v příštích letech trochu výrazněji proměnit a otevřít. Ale zcela zjevně na to většina obyvatelstva není připravena,“ soudí Handelsblatt.

Agentura DPA:

„Lidový náruživý kuřák a milovník pálenky není mužem diplomatických floskulí. Když byl v letech 1998 až 2002 ministerským předsedou, postaral se o pozdvižení a zděšení provokativními výroky o sudetských Němcích jako o 'Hitlerově páté koloně'.“

Zeman nahradí ve funkci prezidenta Klause, informuje také CNN. Server přitom připomíná, že v 90. letech byl Zeman na tehdejší politické scéně jediným skutečným rivalem Klause.

New York Times popisuje Zemana jako kurážného muže z lidu, který se často ukazuje se sklenicí českého piva v ruce, zatímco Schwarzenberga označili za knížete kouřícího dýmku. List si všímá i Schwarzenbergovy punkové kampaně. „Byl to ale nakonec pan Zeman, kdo získal srdce většiny Česka, které se zmítá v těžkých ekonomických časech,“ píše list. Podrobně pak rozebírá poslední dny kampaně i Zemanovu politickou kariéru.

Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman před první debatou v České televizi
Zdroj: ČT24/ISIFA/MAFRA/Dan Materna

Schwarzenberg doplatil na nečeskost

Celkem podrobně mapují českou volbu slovenská média. Podle aktualne.sk Zeman dobyl téměř celé území České republiky. Zvítězil ve všech krajích kromě hlavního města Prahy. Zpravodajský server přitom upozorňuje i na několik Zemanových bonmotů, které zazněly v jeho vítězném projevu.

Podle pravdy.sk doplatil Schwarzenberg na to, že nebyl „dost český“. Citují přitom politologa Michala Horského: „V druhém kole sehrály klíčovou roli dvě věci, tzv. 'nečeskost' kandidáta Schwarzenberga – počínající jeho špatnou češtinou až po neznalost českého jazyka ze strany jeho manželky.“ Dalším klíčovým faktorem pak byly Benešovy dekrety. „Volební štáb Schwarzenberga nenašel dostatek energie, erudice a schopností, aby se vymanil z permanentní defenzivy svého kandidáta,“ řekl také Horský pro server.

Slovenský list SME zdůvodňuje Zemanovo vítězství tím, že prý dokázal v předvolební kampani naplnit očekávání voličů. "Většina Čechů (…) chce na Hradě člověka aktivně zasahujícího do vývoje. Zeman nabízel právě takového aktivního prezidenta ochraňujícího 'obyčejné lidi,'" poznamenal komentátor.

Podle polských médií zvítězily hospody nad kavárnami, venkov nad většími městy. České volby pro polský server gazeta.pl okomentoval politolog Kazimierz Kik. Zvolením Zemana přestává být prý Česko zlobivým euroskeptickým dítětem. Na druhé straně je prý ale potřeba si uvědomit, že Zeman má ke Klausovi velmi blízko, pokud jde o mentalitu, osobnost či nepředvídatelnost. 

Polský deník Rzeczpospolita nabízí podrobný profil vítěze: „Zvolený prezident se vyslovuje pro zvyšování daní, je proti legalizaci marihuany, nechce kvóty pro ženy. Naopak mu nevadí svazky osob stejného pohlaví nebo adopce dětí homosexuály… Kromě masivní siluety ho charakterizuje nevybíravý jazyk, stejně jako obdiv vůči českému pivu, becherovce a dalším nápojům.“

Polský týdeník Polityka konstatoval, že Zeman využil obav v české společnosti. „V konfrontaci s tímto obratným populistou místopředseda vlády nenáviděné kvůli úsporám a sociálním škrtům prostě neměl šanci,“ napsala Polityka.

Týdeník konstatoval, že „v předvolební kampani velmi silně rezonoval čistý, brutální nacionalismus“. „Tolik nenávistných slov, jedovatých žertů a podlých urážek společnost už dávno nezažila,“ napsal komentátor. To, že takové vyvolávání strachů pomáhá vyhrát volby, je podle Polityky další špatná zpráva. „Dobrou zprávou pak je, že - přes všechny nedostatky a nejasné vazby na ruský plynárenský a ropný byznys - bude Zeman jako prezident země pravděpodobně méně škodlivý než Václav Klaus,“ domnívá se polský týdeník. 

Ruská média píšou, že Češi volili mezi dvěma zkušenými politiky. Deníky si všímají politické kariéry nového českého prezidenta. Píšou o jeho pragmatickém přístupu k ekonomické spolupráci všude tam, kde to bude pro Česko výhodné.

Portál srbského deníku Blic, podobně jako web b92.net, si všímá zejména toho, že vyhrál kandidát, pro kterého je současné vedení Kosova „teroristický režim“ a který by odmítl vyslat do Prištiny velvyslance. Blic píše, že Zemanovi k vítězství pomohla i sázka na „německou kartu“, když využil obavy Čechů z možného navracení majetku Němcům, odsunutým po válce z Československa.