Zahraniční reakce na zvolení Zemana: Česko znovu srdcem Evropy?

Praha – Evropa si po zvolení Miloše Zemana českým prezidentem slibuje, že se změní postoj českého Hradu k Evropské unii. Podle Evropské komise je unie nyní v klíčovém okamžiku, kdy se rozhoduje o jejím dalším směřování. Komise proto čeká, že bude nový český prezident jednat přínosně a konstruktivně.

Zemanovi poblahopřál ke zvolení českým prezidentem předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Češi si podle něj zvolili osobnost, která přispěla k transformaci země a ke vstupu ČR do EU.

Telegram José Manuela Barrosa Miloši Zemanovi:

„Jsem přesvědčen, že ve své nové funkci přínosným a konstruktivním způsobem přispějete k naší společné snaze odpovědět na výzvy, před kterými stojí naše unie a její členské státy.“

„Doufáme, že s tímto novým prezidentem bude Česká republika znovu v srdci Evropy. To je místo, kde ČR má být,“ prohlásil Saïd El Khadraoui, europoslanec ze Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů v EP. I Evropští liberálové vítají Zemanovo zvolení. Europoslanec Graham Watson to okomentoval: „Doufám, že se ČR posune kupředu jako jasně proevropský stát a bude příspěvkem pro EU. Doufám, že neuvidíme nepřátelskou evropskou politiku jeho předchůdce.“

Dnešní vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách znamená potvrzení nadstandardní úrovně vztahů mezi Českem a Slovenskem, reagovalo na výsledky prezidentských voleb slovenské ministerstvo zahraničí. Ke zvolení gratuloval Zemanovi i slovenský premiér Robert Fico. „Bez ohledu na výsledek bylo už před druhým kolem volby zjevné, že českým prezidentem se stane osobnost,“ uvedl.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič:

„Jsem přesvědčený, že to je velmi důležitý výsledek nejen pro české občany, ale i pro Slovensko, neboť politická stabilita a klid ve střední Evropě jsou možné jen při stabilních poměrech ve všech zemích.“

Vídeň po zvolení Zemana prezidentem ČR čeká pokračování dobré rakousko-české spolupráce a ocenila postoje poraženého Schwarzenberga v kampani. Spolupráce s Českem v EU nám v posledních letech dobře fungovala, uvedl náměstek rakouského ministra zahraničí Reinhold Lopatka. „Na tom se, myslím, nic nezmění ani za Zemana,“ doplnil náměstek.

Ke zvolení do funkce telefonicky poblahopřál Miloši Zemanovi i polský prezident Bronislaw Komorowski. Ten pozval vítězného kandidáta na návštěvu do Polska, Zeman pozvání přijal. Komorowski zároveň vyjádřil naději „na pokračování bilaterálních vztahů mezi oběma zeměmi, v rámci Visegrádské skupiny, která kromě Polska a České republiky zahrnuje také Slovensko a Maďarsko, stejně jako na evropské úrovni,“ řekl poradce polského prezidenta Jaromir Sokolowski.

Vydáno pod